Vasemmistoliiton seuraavaksi puheenjohtajaksi nousee kansanedustaja Li Andersson. Hän voitti puolueen jäsenäänestyksen selvin luvuin. Andersson sai 3 913 ääntä eli 61,8 prosenttia annetuista äänistä. Aino-Kaisa Pekonen sai 1 659 ääntä (26,2 prosenttia) ja Jari Myllykoski 755 ääntä (11,9 prosenttia).
Jäsenäänestyksessä äänioikeutettuja oli 10 087, joista äänestykseen osallistui 6 339. Äänestysprosentti oli 62,8.
Jäsenäänestys oli neuvoa-antava, mutta Anderssonin valinta puolueen puheenjohtajaksi varmistui heti tuloksen selviämisen jälkeen, sillä Pekonen ja Myllykoski kertoivat vetäytyvänsä ehdokkuudesta.
Li Andersson piti puheenjohtajakampanjaa upeana. Se osoitti vasemmistoliiton olevan yhtenäinen puolue tällä hetkellä.
Myös Pekosen mielestä kampanja sujui loistavasti.
– Tulos on tosi upea. Yli 60 prosenttia käytti äänioikeuttaan. Se kertoo, että meillä oli tilausta tällaiselle sisäiselle demokratialle.
– Tulos on niin selvä Li Anderssonin hyväksi, että kunnioitan jäsenäänestyksen tahtoa ja vetäydyn tästä kisasta. En ole käytettävissä puheenjohtajan tehtävään enää Oulussa, vaan haluan antaa täyden tukeni Anderssonille, tulevalle puheenjohtajalle, ja haluan myös tukea häntä tässä erittäin vaativassa ja raskaassa tehtävässä, Pekonen lupasi.
Jari Myllykoski piti puheenjohtajakampanjaa yhtenä elämänsä hienoimmista kokemuksista.
– Meillä on varmasti ollut sävyeroja vasemmistoliitossa. Itse olen korostanut työelämän kysymyksiä ja ehkä vähän yrittäjyyteen ja uuden teollisuuden luomiseen liittyviä asioita. Olen kyllä vakuuttunut tämän kiertämisen jälkeen, että Li on tuonut erittäin hyvin esille yhteistyön tiivistämisen ja kehittämisen ay-liikkeen kanssa. Voin luottamuksella heittäytyä nyt tulevan puheenjohtajan tukimieheksi täysillä.
Myllykoski hehkutti puheenjohtajakiertuetta niin hyvähenkiseksi, että media ryhtyi jo kaipaamaan riitelevää vasemmistoliittoa.
Vaalivoitto ja hallitukseen
Li Andersson katsoi maanantaina jo eteenpäin, että miten vasemmistoliiton kannatus saadaan nousuun.
– Oman tulkintani mukaan jäsenistö ja puolueemme kannattajat toivovat meidän keskittyvän ydinkysymyksiin erityisesti tällaisena aikana, kun hallitus tekee poikkeuksellisen oikeistolaista politiikkaa. Vasemmistoliiton pitää olla se poliittinen vaihtoehto, joka tuo esille uskottavia keinoja vähentää eriarvoisuutta, parantaa työllisyyttä ja työelämän laatua ja myöskin puolustaa demokratiaa suhteessa esimerkiksi yhtiöittämissuunnitelmiin.
Anderssonin mukaan vasemmistoliitossa on tarvetta parantaa aloitteellisuutta ja näkyvyyttä omille ulostuloille.
– Tätä on myös pyritty eduskuntaryhmän sisällä tekemään. Meillä on oma minimipalkka-aloite muun muassa ja syksyllä tulemme kampanjoimaan työelämään liittyvissä kysymyksissä. Pitää myös terävöittää viestiä, että kaikille on selvää, mitä me politiikassa haluamme.
Tavoitteeksi Andersson asetti vaalivoiton ja vasemmistoliiton nousun hallitukseen.
– Jokainen puolue, joka eduskunnassa toimii, tavoittelee hallitusvaltaa. Sen suhteen ei minun mielestäni ollut mitään epäselvyyttä, mutta tavoitteemme on sellainen hallituspohja, jossa pystymme tekemään mahdollisimman näköistämme politiikkaa.
– Selvästi nyt toivotaan oikeudenmukaisempaa vaihtoehtoa ja politiikkaa Suomeen. Sen eteen teemme töitä. Uskon, että meillä on potentiaalia huomattavasti korkeampaan kannatukseen kuin tällä hetkellä. Olemme olleet ihan tyytyväisiä gallupeihin nytkin, koska ne ovat olleet vaalien jälkeen koko ajan vaalitulosta paremmalla tasolla.
Mitään selvää prosenttilukua Andersson ei halunnut sanoa.
Omissa kampanjoissaan hän kokee onnistuneensa siinä, että pyrkii puhumaan laajemmalle yleisölle kuin niille, jotka jo valmiiksi ovat samaa mieltä. Tämä onnistuu konkreettisten avausten kautta.
Ay-liikkeen kanssa Andersson haluaa tiivistää yhteistyötä – myös alueellisesti ja paikallisesti.
Tulevalta puoluesihteeriltä Andersson toivoo enemmän jalkatyötä.