Viikon kysymys
Suomessa hukkuu vuosittain 150 200 henkilöä. Huhtikuun loppuun mennessä vesillä oli kuollut jo 26 ihmistä.
Osaavatko suomalaiset uida, koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta?
– Joka kolmas suomalainen ei osaa uida. Uimataitoinen pystyy uimaan 200 metriä sen jälkeen, kun hän on kokonaan pudonnut syvään veteen. Tuosta 200 metristä 50 metriä on selkää.
– Noin joka sadas 6.-luokkalaisista ei osaa uida lainkaan, mutta ikääntyvistä useampi.
Missä iässä uimataito pitäisi hankkia?
– Lapsena. Motoristen taitojen perusteella 5 6-vuotiaana.
Vastaavatko koulut yhä uimaopetuksesta?
– Kyllä. Tosin koulujen väliset erot ovat suuret. Kaupunkialueilla uimataito on parempi, koska uimahallit ovat lähellä. Jos koululaiset joutuvat matkaamaan toiselle paikkakunnalle päästääkseen uimahalliin, uimataito on yleensä heikompi. Silloin uimataidon hankkiminen jää pitkälti vanhempien vastuulle. Toki Suomessa on edelleen kylmien vesien eli luonnonvesien uimakouluja.
Mitkä ovat tavallisimmat vaaranpaikat vesillä?
– Kaksi yleisintä ovat oman uimataidon liioittelu ja vesillä liikkuminen ilman pelastusliiviä.
– Kun ollaan vesien äärellä pienten lasten kanssa, ohjeena on, ettei lasta saa päästää käsivarren mittaa kauemmaksi. Meillä on tummat vedet ja onnettomuudet sattuvat herkästi. Kännykällä sometellessa huomio kiinnittyy helposti liian pitkäksi aikaa toisaalle. Suosittelemme, että lapsia valvotaan koko ajan.
Mistä tunnistaa hukkuvan?
– Hukkuminen on hiljainen tapahtuma. Saattaa näyttää, että lapsi sukeltelee kasvot vedessä, mutta todellisuudessa hän tekee pakkoliikkeitä ja on hukkumassa. Aikuinen voi heittää pään taaksepäin ilmaa saadakseen ja tehdä käsillä kiipeileviä liikkeitä, näyttää kuin hän kiipesi näkymättömiä tikkaita. On parempi kysyä, onko kaikki kunnossa. Jos vastausta ei tule, ihminen tarvitsee apua.
Kuinka auttajan pitää toimia hukkuvan kanssa?
– Ensin pitää hälyttää apua muilta rannalta olijoilta ja huolehtia, että joku soittaa 112:een. Sitten rauhoitellaan hukkuvaa ja otetaan jokin apuväline esim. ämpäri, tyhjä limupullo tai mieluiten pelastusrengas mukaan. Veteen mennessä pitää itse rauhoittua ja ojentaa apuväline hukkuvalle, sillä hukkuva takertuu ensimmäiseen esineeseen ja lähtee kiipeämään sitä pitkin. Jos syöksyy suin päin pelastamaan toista, voi käydä, että molemmat joutuvat vaaraan.
Oppiiko aikuinen uimaan?
– Kyllä. Se on pitkälti kiinni omasta tahdosta ja sen myöntämisestä, että tämä taito puuttuu. Uimahalleissa järjestetään sekä aikuisten uimakouluja että tekniikkaopetusta uimataidon parantamiseksi.