Jalkapallomaailman johtava pelifilosofia on jo pitkään ollut Espanjan ja Barcelonan lanseeraama tiki-taka eli pallonhallintaan perustuva pelitapa, jonka olennaisena osana ovat lyhyet syötöt ja pelivälineen pitäminen maassa. Pep Guardiola, Barcelona ja Espanjan maajoukkue ovat rakentaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana ideaalin mallin voittavalle ja tyylikkäälle jalkapallolle.
Suurin osa viime vuosien menestyneimmistä joukkueista on varioinut tätä pelityyliä onnistuneesti ja myös junioripuolella tiki-taka on lyönyt läpi vahvasti ympäri maailman. Filosofiassa myös puolustaminen perustuu vahvasti pallonhallintaan. Jos pidät palloa valtaosan ottelusta, vastustajan mahdollisuudet maalintekoon pienenevät.
Jos pidät palloa valtaosan ottelusta, vastustajan mahdollisuudet maalintekoon pienenevät.
Myös suomalaisessa juniorivalmennuksessa katalonialainen pelitapa on nykyisin vahvasti leimaava elementti. Esimerkiksi Sami Hyypiä -akatemian teesit perustuvat toimintaan palloa hallitsevana kollektiivina. Siitäkin huolimatta, että maajoukkueessa on palattu puolustusvoittoisempaan pelitapaan Hans Backen korvattua Mixu Paatelaisen päävalmentajana.
Konsensus on kuitenkin romahtanut parin viime vuoden aikana. Busseilla saavutetuista suurista voitoista tunnettu José Mourinho ei ole enää ainoa yksinäinen soturi, joka käy kaikin keinoin taistelua pallonhallintatyyliä vastaan. Vastahyökkäyspeli on taas muodissa.
Murrosvaihe alkoi toden teolla Jupp Heynckesin Bayernin pudotettua Barcelonan Mestareiden liigasta vuonna 2013 nopeisiin suunnanmuutoksiin perustuvalla pelityylillä. Myös Jürgen Kloppin takavuosina luotsaama Borussia Dortmund aiheutti prässillään pallonhallintajoukkueille ongelmia ja Bayernissa valmentaessaan jopa tiki-takan ykkösapostoli Guardiola on joutunut nopeuttamaan pelitapaansa.
Myös Barcelonassa on osittain hylätty aiempi puritanismi. Neymarin ja Luis Suárezin ansiosta joukkueella on enemmän mahdollisuuksia edetä nopeammin kohti maalia. Pallon puuduttava hierominen ei ole enää ainoa tapa edetä maalitilanteisiin.
Tänä vuonna menestystä on saavutettu uusvanhoilla metodeilla. Englannin Valioliigan voittanut Leicester ja Mestareiden liigan finaaliin tiensä raivannut Atlético Madrid ovat operoineet pallonhallintaan perustuvasta valtavirrasta poikkeavilla metodeilla.
Leicester voitti Valioliigan käyttäen modernisoitua 4-4-2-muodostelmaa, joka oli dominoiva elementti englantilaisessa futiksessa viimeksi 1980-luvulla. Claudio Ranierin joukkueen laitapuolustajat nousevat harvemmin ja keskikenttää hallitsee perinteinen duunarikaksikko. Laidalla taituroivaa Riyad Mahrezia tasapainottaa toisella laidalla selkeästi puolustavampi pelaaja. Kokoonpanon kruunaa Jamie Vardy nopeana ja röyhkeänä maalintekijänä toisen target-hyökkääjän tukemana.
Ranieri on oivaltanut pakata tukun vanhoja ideoita uusiin kuoriin. Leicesterin pelillinen anti tulee varmasti haalistumaan jatkossa, mutta Ranierin vaikutus jalkapallon taktisiin elementteihin tulevaisuudessa on eittämättä uraauurtava.
Diego Simeonen Atlético makaa usein syvällä taidokkaampia joukkueita vastaan ja kääntää pelin nopeasti riistotilanteessa hyökkäykseen. Simeonen joukkue etenee usein myös suoraan keskeltä kohti maalia, joten pallonmenetykset ovat vaarallisia joka puolella kenttää Atléticoa vastaan.
Simeonen joukkue kykenee hallitsemaan pelitapahtumia myös ilman palloa.
Murrosvaihe on ollut mielenkiintoista seurattavaa ja tulevaisuudessa tarjolla on useita suuntia. Barcelona vei futisevoluution tiettyyn pisteeseen, josta oli mahdotonta mennä enää eteenpäin. Tienristeyksessä jalkapallo on ryhtynyt etsimään uusia reittejä osittain menneisyyteen nojaten.
Englannin Valioliiga on päättynyt, joten ykkösvakiossa palataan kotimaisten sarjojen pariin. Kupongilta löytyy Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen pelejä.
Liigassa kierros on erittäin kiharainen. Liigamestari SJK on avannut kautensa katastrofaalisesti ja nyt edessä on vierasreissu Kuopioon piristyneen KuPS:n vieraaksi. Suunta kääntyy viimeistään kesällä, mutta lauantaina KuPS vie täyden pistepotin. Varma ykkönen.
Myös Ykkösessä nähdään kaksi tiukkaa vääntöä. Viikon ideavarmaksi kelpaa kohteen 5 Jazz, jonka otteluissa verkot ovat soineet molemmissa päissä alkukauden väännöissä. JJK on avannut erinomaisesti, mutta Porissa joukkue kokee kauden avaustappionsa.
Helpoimmat varmat löytyvät tällä kertaa Kakkosen pohjoislohkosta. VIFK, Santa Claus ja GBK eivät kaipaa vaihtomerkkejä.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 21.5. kello 15.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 1(2), 2(X), 1, 2(X), 1(2), 1, 1(X), 2, 2, 1, 1.
jaakko.alavuotunki@vasemmistoliitto.fi