Neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta ovat kunta-alallakin pahasti kesken, vaikka neuvottelut pitäisi saattaa loppuun 31.5. mennessä eli kahdessa viikossa.
JHL:n kuntapuolen vastaava neuvottelupäällikkö Håkan Ekström kirjoittaa liiton verkkosivuilla, että ensimmäinen merkittävä neuvotteluja hiertävä asia koskee työaikakysymyksiä.
– Nyt näyttää siltä, että työnantajia edustava Kuntatyönantajat KT on kilpailukykysopimuksen sisältämän 24 tunnin työajanpidennyksen kohdalla valitettavasti henkisesti lukkiutunut pelkästään omiin esityksiinsä. Työnantajataho lähtee siitä, että työaikoja pidennettäisiin pelkästään kokonaisina päivinä ja vieläpä vuosilomia leikkaamalla.
Ekströmin mukaan kunta-alan viranhaltijoita ja työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt ovat todenneet, että työajan pidennys ei esitetyssä muodossa pääsopijajärjestöille käy. Vaihtoehtoiset esitykset työaikakysymyksen ratkaisemiseksi muilla keinoin ovat kuitenkin kaikuneet kunta-alalla työnantajien kuuroille korville.
– JHL:n osalta tilanne on kuitenkin niin, että neuvottelutulosta ei työajan pidennyksen osalta synny vuosilomia leikkaamalla. Muista keinoista olemme tietysti valmiita neuvottelemaan, Ekström toteaa.
Maakuntauudistuksessa uusi kivi kengässä
Ekströmin mukaan neuvottelutulosten saavuttamista vaikeuttavat myös maan hallituksen neuvottelujen aikana julkistamat työttömyysturvajärjestelmän heikennykset.
– On todella onnetonta että Sipilän hallituksen piti vielä nämä asiat tuoda esiin liittoneuvottelujen aikana. Olisikohan hallituksen ehkä ollut syytä julkistaa nämäkin asiat ennen kuin keskusjärjestöt ottivat kantaa kilpailukykysopimukseen helmikuun lopulla?
Neuvotteluja hidastaa ratkaisevasti myös huoli siitä, että maakuntauudistuksessa valtiovalta valmistelee maakuntiin siirtyvän henkilöstön palkkojen yhteensovittamista lainsäädäntöpohjaisesti. Lainsäädäntövalmistelua tehdään pelkästään yhteistyössä Kuntatyönantajien kanssa.
– On selvää, että löydämme edestämme erittäin suuria vaikeuksia, mikäli maan hallitus yhdessä Kuntatyönantajien kanssa pyrkii pakkolakityyppisesti ohjaamaan maakuntiin siirtyvän henkilöstön palkkojen yhteensovittamista. On erittäin valitettavaa, että Sipilän hallitus myös tässä asiassa osoittaa jälleen kerran istuvansa tukevasti työnantajapuolen kelkassa. Ellei tästä asiasta nyt saada aikaan aitoa neuvottelua, tämä ei voi olla vaikuttamatta myöskään menossa oleviin kilpailukykyneuvotteluihin, Ekström toteaa.
JHL:n hallitus ja edustajisto kokoontuu 31.5.2015 päättämään siitä, onko liitolla edellytyksiä hyväksyä kilpailukykysopimukseen liittyviä neuvottelutuloksia.