Kainuun Vasemmiston mielestä valtion tulee jatkaa Terrafamen kaivoksen rahoitusta, turvata työpaikat ja kaivoksen ympäristöongelmien hoito. Jos näin ei tehdä, Kainuun – Suomen vaikeimman työttömyysalueen – aluetalous on taas romahdusvaarassa.
Romahdus uhkasi myös viime vuosikymmenellä, kun maakunnan suurin yksityinen työnantaja UPM Kymmene sulki yli sata vuotta toimineen Tihisenniemen tehtaan. Tuolloin vuonna 2008 tilanteen pelasti edes kohtalaiseksi Talvivaaran kaivoksen rakentaminen, joka työllisti suoraan useita kymmeniä irtisanottuja paperitehtaan työntekijöitä.
Mikäli Terrafamen alasajoon päädytään, on tilanne Kainuun Vasemmiston mukaan huomattavasti UPM:n tehtaan lopetusta huonompi. Esimerkiksi Kajaanissa ei ole tällä hetkellä osoittaa teollisia tai muutoin soveltuvia työpaikkoja irtisanotuille. Ainoa esillä oleva hanke, ST1 bioetanolitehtaan mahdollinen laajennus, luo toteutuessaan prosessi- ja kunnossapitotyöpaikkoja enintään joitakin kymmeniä eli mitättömän määrän Terrafameen nähden.
Lähes tuhat työpaikkaa
Terrafamen merkitystä Kainuulle kuvaa se, että kaivoksella käy päivittäin töissä 950 henkilöä. Terrafamen palveluksessa on yli 600 henkilö ja urakoitsijoiden 350. Kaivoksella työssä olevista 720 eli 85 prosenttia on kainuulaisia.
Kesätyöntekijöitä kaivoksella tulee tänä kesänä olemaan lisäksi 75 – 80.
Terrafamen henkilöstön keski-ikä on 38 vuotta. Jos kaivos ajetaan alas, ei syntyvää työttömyysongelmaa voida hoitaa eläkeratkaisuilla eikä tukipaketeilla. Kainuun Vasemmiston mukaan heti kaivoksen alasajon aloittamisen alkuvaiheessa työttömiksi jäisi vähintään 200 henkeä, kun 160 henkilöä työllistävät kaivostoiminnot ja siihen liittyvät kunnossapidon ja muiden palvelujen tukitoiminnot lakkaavat. Myöhemmässä vaiheessa, kun metallien talteenottolaitos joutuu louhinnan loputtua myös lopettamaan toimintansa, irtisanottavien määrä kasvaa entisestään.
Kainuun työttömyysaste maaliskuun lopussa 2016 oli 16,2 prosenttia. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli Kainuussa 1 621 ja heistä oli 660 ollut työttömänä yli kaksi vuotta.
Miljardi euroa hukkaan
Kainuun Vasemmiston puheenjohtajisto laskee kannanotossaan, että Terrafamen kaivokseen, sen toimintaan, laitteisiin, rautatiehen, maantiehen, voimalinjoihin ja niin edelleen on investoitu yksityistä ja julkista rahoitusta todennäköisesti jo yli miljardi euroa. Se kaikki jäisi saamatta takaisin alasajo-vaihtoehdossa.
Verotulomenetykset ja toisaalta työttömyyden aiheuttamat kustannukset olisivat heidän mukaansa kohtuuttomat työntekijöiden kotikunnille. Irtisanotut työntekijät menettäisivät paitsi työnsä, joutuisivat myös asuntovelkavaikeuksiin.
Kainuun Vasemmisto huomauttaa myös, ettei kaivostoiminnan alasajo ratkaisisi millään tavoin Talvivaaran kaivosalueen vesi- tai muita ympäristöongelmia, jotka on mahdollista ratkaista kaivostoiminnan jatkuessa. Terrafamen Talvivaaran kaivos on käytännössä ainoa suomalaisomistuksessa oleva Suomessa toimiva kaivos, jonka toimia valtio-omistaja voi halutessaan ohjata muita tiukemmin normein.