Talvivaaran nikkeli-, sinkki- ja uraanikaivosta hoitava Suomen valtion Terrafame-yhtiö kertoo kaivoksen ylösajon edenneen suunnitelmien mukaisesti. Yhtiön vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen metallituotetoimitusten liikevaihto oli 14,2 miljoonaa euroa ja hankinnan ja valmistuksen kulut 85,3 miljoonaa euroa.
Terrafamen mukaan toiminnan ylösajo sitoo suuria pääomia ja kulut nousevat alussa, mutta tulovirtaa syntyy kaivoksen bioliuotusprosessin pitkäkestoisuuden vuoksi myöhemmin.
Kainuun luonnonsuojelupiiri arvostelee voimakkaasti Terrafamen kannattavuuslaskelmia varapuheenjohtajansa Antti Lankisen eduskunnan talousvaliokunnalle toimittamassa kirjeessä. Siinä esitetään arvio, että Talvivaaran nikkelikaivos ei voi päästä voitolliseksi nikkelin nykyisellä hintatasolla maailmanmarkkinoilla.
Eläkkeellä oleva vuori-insinööri Mauno Vilminko arvioi Talvivaaran tilannetta jyrkästi Kainuun Sanomissa tiistaina:
– Ei ole sellaista taloudellista rikastusmenetelmää, jolla ne vähäiset Talvivaaran malmit saataisiin talteen.
Vilminko syyttää artikkelissa Talvivaaran kaivosta tuhlailevasta luonnonvarojen käytöstä, sillä hänen arvionsa mukaan prosessoitavista metalleista peräti puolet siirtyy ympäröiviin vesistöihin.
Hän arvioi artikkelissa myös, että Talvivaaralle ei löydy kaivosalalta ostajaa, koska se ”tunnetaan niin hyvin”.
Terrafame toivoisi voivansa käyttää Nuasjärveen johtavaa purkuputkea enemmän kuin sille nykyisin asetetut rajoitukset sallivat. Asia on Vaasan hallinto-oikeuden ratkaistavana.
Paikallinen ammattikalastaja Paavo Huusko on havainnut Nuasjärvessä muutoksen.
”Kuha, joka tavallisesti hakee talvella lämmintä vettä syvänteistä on siirtynyt mataliin vesiin. Saaliit ovat romahtaneet”, Huusko arvioi havaintonaan paikallisten luonnonsuojelijoiden julkisuuteen toimittamassa tiedotteessa.
Huuskon mukaan Nuasjärven kalat ovat nykyisin vaikeita myytäviä asiakkaille muodostuneen mielikuvan vuoksi. Hän kirjoittaa avoimesti ammattinsa jatkumisen olevan vaakalaudalla ja osan laskuistaan olevan jo ulosotossa.