Viikon kysymys
Työtapaturmien ja ammattitautien takia reilut 300 suomalaista päätyy vuosittain ennenaikaiselle eläkkeelle tai osaeläkkeelle. Työturvallisuutta voi lisätä pieninkin keinoin eli ennakoimalla riskit.
Työturvallisuuskeskuksen TTK:n mukaan työn terveysriskejä voidaan vähentää ennakoivalla turvallisuuskulttuurilla. Mitä se on TTK:n asiantuntija Lasse Kammonen?
– Ennakoivassa turvallisuuskulttuurissa otetaan huomioon, kuinka työpaikalla toimitaan, ja ennakoidaan, mitä riskejä siitä syntyy. Jo töitä aloitettaessa voi katsoa, mitkä voivat olla vaaranpaikkoja. Mietitään, miten työn voisi tehdä turvallisemmin.
Mitä tekijää lyödään yleisimmin laimin?
– Työpaikat ovat hyvin erilaisia. Tavallista on, ettei laitteiden käyttö- ja turvallisuusohjeisiin perehdytä kunnolla.
Mikä on pahin turvallisuusriski?
– Kiire. Se saa ihmiset oikomaan ohjeissa, eli tekemään tehtävät ohjeista piittaamatta. Havaintokyky heikkenee, kun on liian monta asiaa hoidettavana yhtä aikaa.
– Hoito- ja rakennustyössä jotkut asiat jäävät huomiotta, kun yritetään hoitaa montaa asiaa yhtä aikaa. Laiminlyödään suojainten käyttöä ja unohdetaan oikeat, turvalliset työasennot.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan joka neljännellä pienellä teollisuustyöpaikalla on laiminlyöntejä mm. koneiden suojissa. Miksi?
– Kyse on siitä, että työntekoa oikaistaan oman turvallisuuden kustannuksella.
– Yksi yleisimmistä virheistä on, että laikkaleikkurin yläsuoja jätetään asentamatta. Tavallisesti selitetään, että kappale piti leikata alakautta. Ensin pitäisi miettiä, voiko kappaletta tai konetta siirtää niin, ettei turvallisuudesta tarvitse tinkiä.
Mitä jokainen voi tehdä itse työturvallisuuden kohentamiseksi?
– Yleinen järjestys ja siisteys ovat turvallisuuden a ja o. Pidetään kulkuväylät auki ja työpisteet siisteinä. Huolehditaan, että työkalut, laitteet ja koneet ovat kunnossa.
– Ilmoitetaan esimiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle läheltä piti -tilanteista ja jokaisesta pienestäkin työtapaturmasta. Siihen velvoittaa jo laki. Myös työtapoja voi miettiä.
Miten työtapoja pitäisi muuttaa?
– Ongelmana ovat ergonomia ja nostot. Niissä on paljon kehittämisen varaa. Nämä ovat asennekysymyksiä. Usein sanotaan, että näin on tehty 20 vuotta. Siihen voi vain todeta, että nyt olisi aika muuttaa käytäntöä.