Hallituksen keskiviikkona julkistama sote-malli johtaa koko maan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhtiöittämiseen. Vasemmistopoliitikkojen mielestä tämä johtaa palveluiden pilkkoutumiseen ja demokratian vähenemiseen.
– Jos valinnanvapauslainsäädäntö toteutuu, niin silloin ne palvelut, jotka ovat valinnanvapauden piirissä, ovat markkinalle alttiit. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että niiden toimijoiden on yhtiöitettävä toimintansa. Julkiset yhtiöt ovat jatkossa osa tätä toimintaa, peruspalveluministeri Juha Rehula vahvisti A-Studiossa.
Hän perusteli yhtiöittämistä kilpailulainsäädännöllä ja EU:n asettamalla potilaiden liikkuvuusdirektiivillä.
”Keskustalle maakunnat, kokoomukselle yhtiömalli”
Vasemmistoliiton vantaalainen kaupunginvaltuutettu Jussi Saramo pitää blogissaanpäätöstä hallituksen tähän asti vaarallisimpana: kokoomus suostui keskustan vaatimaan 18 sote-alueen malliin sillä ehdolla, että koko maan sosiaali- ja terveyspalvelut yhtiöitetään. Suora demokraattinen kontrolli palveluiden järjestämisessä lakkaa ja siirrytään valtavaan tilaaja-tuottaja-koneistoon.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki kutsuu Facebookissa samaa päätöstä valtavaksi pommiksi. Yhtiömuodossa julkiset palvelut avautuvat väistämättä kilpailulle eli julkinen puoli joutuu kilpailuttamaan palveluiden tuottamisen.
”Lisää mahdollisuuksia rahastamiselle”
”Monikansallisille yrityksille avataan mahdollisuus tulla rahastamaan meidän yhteisillä sosiaali- ja terveyspalveluillamme.”
”Nyt hallitus haluaa avata meidän sote-palvelujamme entistä enemmän yrityksille, joiden tiedetään jo nyt käyttävän hyvin aggressiivista verosuunnittelua”, Arhinmäki kirjoittaa.
Arhinmäen mukaan yhtiöittäminen ja kilpailuttaminen tarkoittavat tavallisen asiakkaan näkökulmasta sitä, että sote-palvelut pilkkoutuvat entisestään, kukaan ei ota kokonaisvastuuta hoidosta, jota tarjotaan entistä pienemmissä kokonaisuuksissa eri tuottajilta. Hän uskoo, että sote-palveluita saa varmasti jatkossakin isoissa kaupungeissa, mutta kysyy, miten käy syrjäseutujen.
Asiakasmaksujen noususta Arhinmäki on varma.
Demokraattinen kontrolli mennyttä
Arhinmäen ja Saramon mukaan yhtiöittäminen on uhka demokratialle.
”Yhtiöiden hallinto on vähemmän avointa ja läpinäkyvää. Demokraattisesti valittujen päätöksentekijöiden mahdollisuus tiedonsaantiin ja päätöksentekoon heikkenee”, Arhinmäki kirjoittaa.
”Kun jonkun julkisen palvelun hallinta siirretään pois kunnan tai valtion organisaatiosta yhtiöön, menetetään sen suora demokraattinen kontrolli. Vantaalaisena kunnallispoliitikkona olen törmännyt valitettavan moneen tapaukseen”, Saramo toteaa.
Saramon mukaan tilaaja-tuottajamallin kokeilut ovat epäonnistuneet kaikkialla Suomessa.
”Oulussa kaikki puolueet, jopa mallin halunnut oikeisto, äänestivät siitä luopumisen puolesta. Myös Tampere on päättänyt luopua mallista, joka tuhlaa verovaroja turhaan byrokratiaan.”
”Kokoomukselle kyseessä on ideologinen voitto, koska yksityisten tuottajien bisnes kasvaa. Suomen kansalle kyseessä on tappio, koska kiireellisesti tarvittavien uusien hoitajien ja lääkäreiden sijaan aletaankin palkata byrokraatteja”, Saramo kirjoittaa.