Pääsiäisenä Moskovassa päättynyt shakin MM-kandidaattiturnaus sai arvan kautta ansaitsemansa finaalin: turnausta 7,5 pisteellä johtaneet Fabiano Caruana ja Sergei Karjakin kohtasivat turnauksessa toisen kerran. Ensimmäinen keskinäinen peli päättyi tasan Caruanan painostuksesta huolimatta ottelussa, joka ratkaisi maailmanmestari Magnus Carlsenin haastajan.
Ex -maailmanmestari Vishy Anandkin oli mukana peleissä edellytyksellä, että hän voittaa Peter Svidlerin ja ’nuorukaiset’ kärkipöydällä tasan.
Caruana vastasi Karjakinin e4:ään siirtämällä c5 eli sisilialaisella avauksella. Tämä oli selvä merkki halusta taistella pisteestä ja MM-ottelusta. Asemasta tulikin epäsymmetrinen ja mahdollisuuksia molemmille tarjoava, voisi sanoa piiloaktiivinen ja ikävä kyllä niin maailma kuin ihminenkin muistetaan usein virheistään: yksi huolimaton torninsiirto Caruanalta ja Karjakin iski taktisesti piilorauhaisan aseman rikki. Hän voitti pelin, turnauksen ja paikan MM-otteluun.
Karjakin johti turnausta lähes koko ajan. Tärkeä voitto oli kolmannen kierroksen puristusvoitto Vishy Anandista. Kyseessä oli vielä kaiken lisäksi Karjakinin ensimmäinen voitto Anandista pitkässä pelissä.
11. kierroksella Anand ”kosti” voittaen Karjakinin hienolla asemallisella pelillä. Tästä pelistä maailman paras takapiru Garri Kasparov totesi ”laudalla olleen kaksi eritason pelaajaa” viitaten Anandin kypsyyteen ja voittoon.
Olikohan Kasperin kommentti enemmän kremlofobiaan kuin shakillisiin perusteisiin nojautuva? Ehkä molempia, mutta kolikon toinen puoli oli se, että Karjakin myös voitti Anandin turnauksessa…
Ei Karjakin Moskovassa ensimmäistä kertaa vieraillut. Hän oli jo 12-vuotiaana vuonna 2002 Ruslan Ponomarjovin avustajana MM-ottelussa, jossa tämä voitti FIDEn maailmanmestaruuden.
Karjakinin silloinen toimi oli ”taktinen konsultointi”. Teini-Karjakin pelasikin räväkästi, mutta vuosien varrella hänen taitonsa on monipuolistunut. Moskovassa Karjakin osoitti vahvaa puolustustaitoa muun muassa Levon Aroniania ja Fabiano Caruanaa vastaan. Vanhan liiton miehistä Anand pelasi mainion turnauksen, mutta Veselin Topalov oli enemmän relalinjalla. Toppy sanoikin haastattelussa, ettei peli oikein kulje, mutta kyllä näitä nuoria vielä vähän voi riivata, shakillisesti.
”Magnus is a nice guy”, totesi Karjakin, kun häneltä kysyttiin mahdollisuuksista marraskuun MM-ottelussa. Maestro antoi maailmanmestarille ”tunnustuksensa” jotenkin huolettomasti, kuin liikeasiana.
Muutenkin – jo World Cupin jälkeen, jonka Karjakin voitti – eräs senttari (näin meidän kesken minä) ennusti tämän kaverin shakkaavan pitkälle. Oli miten oli ja käy miten käy, Sergei Karjakin haastaa syksyllä Magnus Carlsenin.