Hollannin parlamentti päätti tiistaina kieltää aseiden viemisen Saudi-Arabiaan. Näin siitä tuli ensimmäinen EU-maa, joka pani täytäntöön europarlamentin helmikuussa esittämän kehotuksen aseidenvientikiellosta Saudi-Arabiaan.
Laki hyväksyttiin äänin 359–212.
Hollannin parlamentti perusteli päätöstä ihmisoikeussyillä. Lain perusteluissa mainitaan Saudi-Arabian Jemenissä käymä sota, jossa on YK:n mukaan kuollut lähes 6 000 ihmistä. Puolet uhreista on siviilejä.
Julkisuuteen vuotaneen YK-raportin mukaan Saudi-Arabian johtama koalitio on syyllistynyt Jemenissä 119:ään dokumentoituun ihmisoikeusrikkomukseen.
Vain muutamia tunteja Hollannin parlamentin päätöksen jälkeen koalition taistelukoneet iskivät torille Hajan kaupungissa Jemenissä. Surmansa sai 41 siviiliä ja 75 haavoittui.
Toisinajattelijoita teloitetaan
Lisäksi parlamentti muistutti Saudi-Arabian joukkoteloituksista. Tammikuun alussa teloitettiin 47 ihmistä, joista suurin osa oli poliittisia toisinajattelijoita.
Hollannin laissa kielletään myös niin sanottu kaksikäyttöteknologia, jota voidaan käyttää sekä sotilaallisiin että siviilitarkoituksiin.
Eniten EU-maista aseita vie Saudi-Arabiaan Britannia. Se on David Cameronin pääministerikaudella vienyt niitä 8,5 miljardin euron arvosta. Tästä määrästä yli 3,5 miljardia on sopimuksia, jotka on tehty sen jälkeen kun saudien koalitio vuosi sitten aloitti pommitukset Jemenissä.
Toinen suuri viejä on Ranska. Hollannin tilastoja ei ole julkistettu.
Esimerkiksi muille
Asevientiä vastaan toimivan Campaign Against Arms Trade -järjestön edustaja Andrew Smith sanoo The Indendent -lehdessä, että Hollanti antaa tärkeän esimerkin, jota muiden aseviejien pitäisi seurata.
”Vientikielto ei kuitenkaan voi olla väliaikainen, vaan sen tulisi olla pysyvä”, jatkoi Smith.
Myös Amnesty International toivoo, että muut maat noudattaisivat Hollannin esimerkkiä.