Pienyrittäjiä edustava Suomen Yrittäjät syyttää hallitusta alistumisesta työmarkkinajärjestöjen painostukselle tavalla, jonka vuoksi hallitusohjelman tärkeimmät tavoitteet ovat vaarassa. Järjestöä hiertää, ettei paikallinen sopiminen ole etenemässä hallitusohjelmaan kirjatulla tavalla.
– Tämä tavoite on sumentunut jo lähes vuoden kestäneissä yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, sanoo järjestön hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Jyrki Mäkynen.
Vielä pari viikkoa sitten maan hallitus kytki paikallisen sopimisen edistymisen ja mahdolliset veronkevennykset toisiinsa. Nyt verokannustinta ollaan mahdollisesti käyttämässä yhteiskuntasopimuksen syntymisen varmistamiseen.
– Hallituksen on pidettävä kiinni työpaikkasopimisen etenemiseen kohdennetusta verokannusteesta. Jos verokannuste ei tehoa, eli mahdollisesti alkavissa työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta edistystä työpaikkasopimisessa, hallituksen on laajennettava työpaikkasopimista lainsäädäntöä muuttamalla, vaatii Mäkynen.
– Muuten hallituksen tavoite 110 000 työpaikasta jää kauas, hän jatkaa.
Suomen Yrittäjien hallitus arvioi, että mahdollisella yhteiskuntasopimuksella ei saavuteta arvioitua 35 000 uutta työpaikkaa.
”Ei pakkoa, vaan mahdollisuus”
Suomen Yrittäjien mukaan paikallista sopimista helpottavalla lailla ei pakotettaisi ketään sopimaan itsensä kannalta epäedullisista työehdoista.
– Työehtosopimus olisi aina lähtökohtana. Lakiin perustuvassa työpaikkasopimisessa annettaisiin työntekijöille ja työnantajille mahdollisuus yhdessä sopien vaikuttaa omiin asioihinsa, sanoo Mäkynen.
Hänen mukaansa tämä auttaisi työpaikkojen säilyttämisessä ja luomisessa. Kysymys ei ole työntekijän ja työnantajan vastakkainasettelusta, kysymys on yhteisestä edusta.
Suomen Yrittäjien mielestä Suomi uusiutuu aivan liian hitaasti, vaikka sopimus lopulta syntyisikin. Ylipitkä prosessi on johtanut siihen, että vastakkainasettelu on kärjistynyt ja tulokset on jouduttu hakemaan pienimpien yhteisten nimittäjien kautta.