Kilpailukykysopimuksen on väitetty kaatuneen PAMissa poliittiseen valtataisteluun. Koivuniemestä, joka valittiin viime kesänä PAMin puheenjohtajan Ann Selinin henkilökohtaiseksi varahenkilöksi, tehtiin Iltalehdessä militantti, joka pelasi yhteiskuntasopimuspeliä vasemmistoliiton pussiin Selinin selän takana.
– Ei pidä paikkaansa. Kyse on hajotusyrityksestä, kommentoi Koivuniemi maanantaina SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen. Siellä PAM oli yksi niistä liitoista, jotka äänestivät yhteiskuntasopimuksen alustavaa hyväksymistä vastaan.
Koivuniemi korostaa, että viimeviikkoinen PAMin hallituksen äänestyspäätös oli yllätys kaikille, myös Koivuniemelle itselleen.
– Kukaan meistä ei tiennyt etukäteen, minkälaisen päätöksen hallitus tekee. Ja mehän vielä muokkasimmekin hallitukselle mennyttä päätösesitystä, mutta senkin hallitus kaatoi. Se oli minullekin yllätys, Koivuniemi sanoo.
Ryhmäpäätöksiä ei ollut
Hallituksessa äänet jakaantuivat selkeästi 5-11 ja vastustajissa oli Koivuniemen mukaan niin sdp:n kuin vasemmistoliitonkin kannattajia.
– Mitään ryhmäpäätöksiä meillä ei ollut. Hallituksen jäsenet olivat kysyneet kentän mielipiteitä ja toimivat sen mukaan, Koivuniemi jatkaa.
Tätä taustaa vasten julkisuuteen heitetyt syytökset liiton änkyröistä ja militanteista ovat kaukaa haettuja.
– Minusta on loukkaavaa, kun ay-liikkeestä esitetään tuollaista, että se olisi joku mafioso. Mafiosot eivät yritä sovitella. Me olemme yrittäneet neuvotella ja sovitella todella pitkään.
Pelkkä veroale ei vielä riitä
Syitä siihen, että PAM sanoi SAK:n hallituksessa ei, oli Koivuniemen mukaan paljon.
– Esimerkiksi tuo 24 tunnin työajan lisäys ansiotasoa muuttamatta tarkoittaa meidän osa-aikaisille, että ansiotasoa muutetaan kuitenkin, jos työntekijä on osa-aikainen. Tämä oli meille iso asia.
Iso asia oli myös luottamuksen puute maan hallitukseen.
– Tätä asiaa meidän kenttä on viestittänyt koko ajan. Eikä se korjaannu, vaikka pakkolait onkin nyt saatu torjuttua, Koivuniemi sanoi.
Monet liitot ovat vaatineet hallitukselta noin miljardin euron veronkevennyksistä. Koivuniemen mukaan PAM:lle ei pelkkä veroale riitä.
Mikä riittäisi?
– En osaa sitä sanoa. Jotain todella merkittävää sen pitäisi olla, mutta mitä, sitä on turha spekuloida.
Pamilaisittain askelia eteenpäin olisivat Koivuniemen mukaan esimerkiksi alipalkkauksen kriminalisointi, joukkokanne tai nollasopimuksen kieltäminen.
– Onhan meillä vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja siinä korissa, mitä syksyn ja kevään aikana on esitetty. Sieltä jos poimii meille parhaimmat, niin sitten me varmaan tultaisiin mukaan.
PAMilla on siis näillä näkymin – tilanne voi vielä muuttua – edessään liittokohtaiset neuvottelut. Ensimmäisenä olisivat vuorossa jo maaliskuun lopussa vartijat, isoimmat alat kiinteistöpalvelut, kaupanala sekä MaRa eli matkailu- ja ravintolapalvelut ovat vuorossa ensi vuoden tammikuussa.