SAK:n hallitus hyväksyi kilpailukykysopimuksen maanantaina äänin 14–5. Vastaan äänestivät sopimuksen jo viime viikolla hylänneet PAM, AKT ja SEL. Lisäksi Rakennusliiton Matti Harjuniemi äänesti tyhjää.
SAK lähetti sopimuksen liittojen soveltamisneuvotteluihin, joista puheenjohtaja Lauri Lyly odottaa vaikeita. Sopimuksen lopullinen hyväksyntä menee kesäkuuhun.
Lyly muistutti, että neuvotteluihin lähtevät liitot edustavat 80 prosenttia palkansaajista, koska STTK ja Akava ovat sen takana, ja SAK:n jäsenistöstä 60 prosenttia. Hän piti hyvin vaikeana ajatella, että sopimuksen hylänneet liitot lähtisivät enää neuvottelemaan sen pohjalta.
Ehtoja hallitukselle
Maan hallitukselta SAK edellyttää, että sen on osaltaan toimittava kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Hallituksen on luovuttava puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista ja toteutettava veronkevennykset.
Lyly kehui SAK:n kokouksessa käyneen pääministeri Juha Sipilän esiintyneen viimeksi kuluneen viikon aikana selkeästi. Auki ovat enää veronkevennykset, joista hallitus päättää huhtikuussa kehysriihessä. Lylyn mukaan aikataulu sopii SAK:lle.
Lisäksi SAK edellytti, että paikallisen sopimisen lakivalmistelussa on edettävä jo sovitusti eli vahvistettava työehtosopimuksien merkitystä työpaikoilla sopimisessa.
Yrityksiltä vastuunkantoa
– Yrityksiltä odotamme nyt vastuunkantoa investointeina ja valtiolta tukea niiden saamiseksi liikkeelle. Suomeen tarvitaan työllisyyttä ja julkisia investointeja, jotka poikivat yksityisiä investointeja. Vastuu tästä on yrityksillä ja valtiolla, painottaa SAK:n Lyly.
SAK on edelleen valmis jatkamaan niin sanotun Suomen mallin valmistelua, jossa vientiliitto asetavat palkkaraamin.
Kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä SAK:n hallitus päättää lopullisesti kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja maan hallituksen toimet sopimuksen osalta ovat varmistuneet.
Palkansaaja- ja työnantajaliitot neuvottelevat kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiin toukokuun loppuun mennessä.