SAK:n hallitus aloitti aamuyhdeksältä kokouksen, jossa se päättää suhtautumisestaan kilpailukykysopimukseen. Kokouksessa vieraillut pääministeri Juha Sipilä sanoi, että paketin pitää kantaa myös veronkevennysvara.
Lauantaina Ylen Ykkösaamussa Sipilä sanoi, ettei hallituksella ole mitään B-suunnitelmaa kilpailukykysopimuksen varalle eikä pakkolakeja joka tapauksessa enää valmistella.
Hallituksen pakkolakipaketissa oli kyse vuosisadan bluffista, arvioi kansanedustaja Li Andersson Facebookissa SAK:n kokouksen ollessa käynnissä.
”Olen nähnyt useassa paikassa ay-aktiivien kommentteja, joissa perustellaan kilpailukykysopimukseen mukaan lähtöä vain ja ainoastaan sillä argumentilla, että muuten tulevat pakkolait. Hallitus yritti siis painostaa ammattiyhdistysliikettä hyväksymään työntekijöiden ansioiden ja ihmisten ostovoiman leikkaamisia ilmaan perustuvalla uhkauksella pakkolaeista. Nyt tämä bluffi on paljastunut.”
Kilpailukykysopimuksen sisältöä Andersson pitää eräänlaisena kevytversiona siitä, mitä hallitus pakkolaeilla esitti.
”Työllisyysvaikutusten osalta se perustuu kuitenkin samanlaiseen logiikkaan, jonka mukaan työnantajille tehtävät tulonsiirrot automaattisesti johtaa työpaikkojen määrän kasvuun. Näin on perusteltu Kela-maksun poistoa, yhteisöveron alennusta ja edellistä palkkaratkaisua, mutta työpaikat jäivät puuttumaan.”
Anderssonin mukaan nyt olisi oikea hetki lähteä neuvottelemaan huomattavasti tasapainoisemmasta paketista.
”Ostovoiman leikkausten sijaan Suomi tarvitsee lisäpanostuksia koulutukseen ja tuotekehitykseen sekä laajan infrastruktuuri- ja asuntopoliittinen investointiohjelma kasvukeskuksiin.”