Palkansaajien keskusjärjestöjen hallitukset käsittelevät parhaillaan viime yönä saavutettua neuvottelutulosta yhteiskuntasopimukseksi. STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder suosittelivat sopimuksen hyväksymistä.
Helsingin Sanomat on saanut käsiinsä neuvottelutuloksen ja julkaissut sen kokonaan.
Neuvottelutuloksen mukaan nykyisten työ- ja virkaehtosopimusten voimassaoloa jatketaan 12 kuukaudella. Tässä yhteydessä työ- ja virkaehtosopimuksiin ei tehdä palkkaa tai muita kustannusvaikutteisia työehtoja koskevia muutoksia. Palkoissa on siis nollalinja vuonna 2017.
Työntekijöiden keskimääräistä työeläkemaksua korotetaan ja työnantajien keskimääräistä TyEL-maksua alennetaan. Työntekijän maksun korotus ja työnantajan maksun alennus ovat yhteensä 1,20 prosenttiyksikköä vuosina 2017-2020.
Työnantajien keskimääräistä työttömyysvakuutusmaksua alennetaan 0,85 prosenttiyksikköä ja samalla määrällä nostetaan palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua. Myös kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksua alennetaan.
Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Muutos voidaan toteuttaa esimerkiksi kokonaisina päivinä. Muutos tulee voimaan 1.1.2017, elleivät osapuolet sovi muusta ajankohdasta.
Julkisen sektorin (valtion, kunnan, kirkon, Kelan, Kevan ja Suomen Pankin) lomarahoja vähennetään 30 prosentilla nykyisestä tasosta. Vähennys koskee vuosina 2017–2019 päättyvien lomanmääräytymisvuosien aikana ansaittuihin vuosilomiin liittyviä lomarahoja.
Paikallisesta sopimisesta sovitaan työehtosopimuksissa seuraavat asiat:
1. Selviytymislauseke työnantajan toiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi työehtojen sopeuttamisen avulla, kun työnantaja joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, jotka johtaisivat työvoiman käytön vähentämiseen.
2. Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen paikallisen sopimisen mahdollisuuksien lisäämistä vastaavasti
3. Paikallisen sopimuksen voimaantulo ilman liittotason hyväksyntää
4. Mahdollisuus ottaa käyttöön työaikapankkijärjestelmä.
Lailla säädetään seuraavista:
1. Kolmikantaisesti valmistellaan lakimuutokset, joilla poistetaan järjestäytymättömiä yrityksiä koskeva kielto tehdä paikallisia sopimuksia ja saatetaan järjestäytymättömät yritykset paikallisen sopimisen menettelytapojen ja osapuolten suhteen samaan asemaan kuin järjestäytyneet yritykset.
2. Kolmikantaisesti valmistellaan tarvittavat lainsäädäntömuutokset, jotta yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuvien paikallisten sopimusten pätevyyttä, voimassaoloa, sisältöä, laajuutta, tulkintaa sekä niihin liittyviä suorituskanteita koskevat riidat ratkaistaan työtuomioistuimessa.
3. Työttömyys- ja palkkaturvan osalta tehdään tarvittavat lakimuutokset, jotta työntekijän työttömyysturvan ja palkkaturvan taso määräytyy mahdollista selviytymissopimusta edeltävän tason mukaan.
4. Laajennetaan YT-lain soveltamisalaa koskemaan myös sivuliikkeitä.
Seuraava neuvottelukierros alkaa syksyllä 2017 ja toteutetaan liittokohtaisesti.
Alakohtaiset työ- ja virkaehtoneuvottelut käydään 31.5. mennessä ja keskusjärjestöt arvioivat sopimuksen kattavuutta ja hallituksen ilmoittamia sopimuksen syntymistä tukevia toimenpiteitä 1.6.2016, jonka jälkeen ne ilmoittavat kattavuudesta yhteisesti valtioneuvostolle. Jos sopimuksen kattavuus tai hallituksen toimenpiteet eivät ole riittäviä, työ- ja virkaehtosopimusosapuolilla on oikeus irtaantua tekemistään sopimuksen mukaisista ratkaisuista.