Yhteiskuntasopimusta synnytetään samaan aikaan, kun tiedot ennätysosingoista ovat tulleet julki. Kevään 11,5 miljardin osinkotuloissa on miljardien nousu edellisiin vuosiin verrattuna. Seitsemän kymmenestä yhtiöstä paransi viime vuonna tulostaan.
Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu tulos rahoituserien jälkeen parani yli 1,1 miljardia euroa. Kauppalehden laskelmien mukaan nousu oli 35 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tulos on syntynyt kuluja säästämällä.
Osinkoja jakavat yritykset eivät näe aiheelliseksi investoida Suomeen. Sipilän paljon propagoimaa luottamusta hallitukseen ei löydy edes oikeistoa lähellä olevista yrittäjä- ja teollisuuspiireistä. Osinkotulot ovat poissa investoinneista, tuotekehityksestä ja työpaikoista. Yritysten pitäisi luoda työpaikkoja.
Osinkotulot ovat poissa investoinneista, tuotekehityksestä ja työpaikoista.
Osinkojuhlista laskun maksavat palkansaajat. Moni osinkoa omistajilleen jakavasta pörssiyhtiöstä on antanut viimekin vuonna potkut työntekijöilleen. Suomalainen Fiskars käyttää valtaosan tuloksestaan, lähes 60 miljoonaa euroa, osinkoihin. Viime vuoden puolella se ilmoitti Arabian tehtaiden lopettamisesta ja työntekijöiden irtisanomisesta.
Arabian tehtaiden lopettaminen symboloi karulla tavalla osinkojuhlia. Perinteikkään tehtaan lopettamisen myötä katoaa pala suomalaista teollisuushistoriaa. Arabia tuotemerkkinä on edelleenkin vahva brändi. Valtaosa Fiskarsin tuotteista valmistetaan ulkomailla. Vastaava kehitys tapahtuu monessa teollisuusyrityksessä.
Myös useita tehtaita ja tuotantoyksikköjä lopettanut Uponor jakaa korotettuja osinkoja. Mediakonserneista Alma Media ja maan suurin mediakonserni Sanoma Oyj kävivät yt-neuvotteluja ja jakavat osinkoja. Finanssialalla menee hyvin: Sampo-konsernin osingot ovat 1,2 miljardia euroa, 110 miljoonaa edelliskertaista suuremmat.
Suuret pääomatulot samaan aikaan suurtyöttömyyden ja sosiaaliturvan leikkausten kanssa kasvattavat tuloeroja. Yhdessä lisääntyvän pienituloisuuden, palkkaköyhyyden ja työttömyyden kanssa ne synnyttävät kokemusta epäoikeudenmukaisuudesta. Kuinka moni ottaa ilolla vastaan nollasopimuksen, mikä tarkoittaa tulojen menetystä?
Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat yhteiskuntasopimuksesta, missä työntekijät joutuvat valitsemaan ruton ja koleran väliltä. Tulipa yhteiskuntasopimus tai pakkolait, työntekijät maksavat. Samaan aikaan perheet paikkaavat valtion taloutta Sipilän hallituksen tekemien säästöjen vuoksi. Sosiaaliturvaan, sairauskuluihin ja palveluihin kohdistuvat leikkaukset kohdistuvat myös työssäkäyvien perheisiin.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi