Sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntö vähentää turhia lääkärissäkäyntejä ja säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Työterveyslaitoksen tuore tutkimus kehottaa ottamaan omailmoituskäytännön käyttöön siellä missä sitä ei ole.
Työterveyslaitoksen tutkimukseen osallistui kuusi organisaatiota teollisuudesta, palvelualalta ja kunta-alalta. Yhdessä sallittiin sairauspoissaolot oman ilmoituksen perusteella ilman lääkärintodistusta seitsemään päivään asti. Muissa oma ilmoitus riitti kolmen päivän sairauspoissaoloon.
Tutkimuksen mukaan sairauspoissaolojen määrä ei noussut siirryttäessä oman ilmoitukseen. Käynnit työterveydenhuollossa vähenivät 20 – 40 prosenttia ja resursseja säästyi muuhun työterveystoimintaan.
Tutkimuksessa selvitettiin omailmoituskäytännön vaikutuksia organisaatioiden, esimiesten, henkilöstön ja työterveyshuollon kannalta.
Tutkija Sanna Pesosen mukaan sekä henkilöstö, esimiehet että työterveyshuolto olivat tyytyväisiä uuteen käytäntöön.
– Työntekijöiden ei tarvinnut lähteä kipeänä työterveyshuoltoon, ja he saattoivat palata töihin 1 – 2 päivän päästä. Lääkäristodistus olisi pitänyt heidät usein kotona 2 – 3 päivää.
Tutkimukseen osallistuneessa Hämeenlinnan kaupungissa omailmoitus riittää seitsemään sairauspäivään. Vastaavasti työterveyslääkärille saa ajan vasta kahdeksantena sairauspäivänä, kun kyse on jostakin muusta kuin työperäisestä vaivasta.
Kasvattaa luottamusta
Työterveyslaitoksen ylilääkäri Kari-Pekka Martimo suosittelee lämpimästi omailmoituskäytännön pidentämistä nykyisin yleisestä kolmesta sairauspäivästä.
Omailmoituskäytäntöä puoltaa hänen mukaansa hoitosuositusten muutos lepoa suosiviksi esimerkiksi tavanomaisissa flunssatapauksissa. Martimon mukaan nykyään ei kirjoiteta heti antibiootteja.
Martimon mielestä työterveydenhuollon rajallisia resursseja tulee suunnata turhien lääkärissäkäyntien sijasta tärkeämpään. Hän pitää tärkeänä, että omailmoituskäytäntö lisää myös luottamusta ja vuorovaikutusta työpaikoilla.
Omailmoituskäytäntö tarkoittaa mahdollisuutta jäädä sairauslomalle ilman lääkärintodistusta ilmoittamalla asiasta esimiehelle.
Julkisella sektorilla omailmoituskäytäntö yleistyi 1980-luvulla ja teollisuudessa 2000-luvulla. Yksityisen sektorin työpaikoista kolmasosassa ei ole käytössä omailmoitus.
Joillakin työpaikoilla on kokeiltu omailmoituskäytäntöä viidellä ja seitsemällä sairauspäivällä.