Viikon kysymys
Tämän vuoden valtakunnallisena hätänumeropäivänä puhutaan arjen turvallisuudesta. 112-päivän kampanjalla halutaan kiinnittää ihmisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla.
Miten tapaturmia voi ehkäistä ennalta, 112-päivän ohjausryhmän puheenjohtaja Ansa Jokiranta?
– Pitää kiinnittää huomio turvalliseen arkeen. Se syntyy pienistä, joskus itsestään selviltäkin tuntuvista teoista ja valinnoista. Niillä jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta.
– Kannattaa myös tallentaa matkapuhelimeensa hätänumeron 112, joka on käytössä koko Euroopan unionin alueella.
Onko tämän vuoden 112-päivällä jokin teema?
– Tämän vuoden kampanjassa nostetaan esiin erityisesti nuoret ja vanhukset. Tapahtumaviikon aikana kerrotaan teoista, joilla nuoret ja iäkkäät sekä heidän läheisensä voivat parantaa turvallisuuttaan.
– Nuorille haluamme painottaa liikenneriskejä, kertoa alkoholin käyttöön liittyvistä riskeistä ja nettikiusaamiseen liittyvistä asioista.
– Ikäihmisille haluamme tarjota lisää turvallisuutta arkeen.
Mitkä ovat pahimpia arjen turvallisuusongelmia?
– Nuoret 15-24 -vuotiaat ovat yliedustettuja liikenneonnettomuuksissa. Vaikka nuoria on väestöstä vain noin 12 prosenttia, joka kolmas liikenteessä vahingoittunut ja joka neljäs liikenteessä kuollut on nuori.
– Nuorten aiheuttamista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 70 prosentissa ajettiin ylinopeutta vähintään kymmenen kilometriä tunnissa. Rattijuopuneita oltiin 44 prosentissa tapauksista.
Lisäksi kolmessa viidestä tapauksesta nuorella kuljettajalla oli aikaisempia liikennerikkomuksia.
Minkälaisia ikääntyneiden turvallisuusongelmat ovat?
– He ovat väestöosuuteensa suhteutettuna yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Ikääntyneillä myös onnettomuuksien seuraukset ovat vakavampia. Iän myötä elimistö vammautuu herkemmin ja vammat paranevat huonosti.
– Haluan ainakin uskoa, koska se lähtee meistä jokaisesta itsestä.