Suuren yleisön mielikuva futisfaneista ei välttämättä ole se kaikkein positiivisin, mutta ihan oikeasti aktiivisten fanien rinnoissa sykkivät lämpimät sydämet. Erilaisia hyväntekeväisyystempauksia on järjestetty lukuisia, Pelastusarmeijan Joulupataan kerätään Futisforum-keskustelupalstalla joka vuosi tuhansia euroja ja rasisminvastaiseen kampanjointiinkin osallistutaan innolla seurajoukkueiden faniryhmien voimin.
Viime vuosina monien fanien sympatiat ovat kohdistuneet erityisesti päiväkotilasten harrastusmahdollisuuksiin. Talouslaman ja sitä seuranneiden säästöjen myötä myös päiväkotien välinehankinnoista on nipistetty, ja kun esimerkiksi jalkapallot ja pallopumput ovat pihaleikeissä kulutustavaraa, voivat lapsilta jäädä rahan puutteessa pelit pelaamatta.
Päiväkotien välinehankinnoista on nipistetty.
Ensimmäinen fanien organisoima rahankeräys harrastusvälineiden hankkimiseksi järjestettiin jo vuonna 2009, ja se on poikinut tälläkin hetkellä toimivan Ollapa pallo -projektin. Projektissa myydään verkkokaupan kautta kampanjan logolla varustettuja tuotteita, ja tuotolla hankitaan pelivälineitä päiväkoteihin.
Tänä talvena vuorossa on Kuopio, aikaisemmin palloja ja pumppuja on lahjoitettu Tampereelle, Ouluun ja Lahteen. Kaikkialla pelikamat on vastaanotettu ilolla. Esimerkiksi Tampereella keräys tuotti varoja melkein kolmen ja puolensadan pallon ja yli sadan pumpun ostoon.
Paitsi kehitystä kohti jalkapalloyhteiskuntaa, Ollapa pallo -hanke hyödyttää omalta pieneltä osaltaan suomalaista yhteiskuntaa laajemminkin. Viime vuosina on julkaistu lukuisia tutkimuksia, joiden huolestuttava viesti on sama: suomalaiset lapset liikkuvat aivan liian vähän.
Kun tiedämme harrastusmaksujen esimerkiksi urheiluseuroissa olevan monelle köyhälle perheelle liian korkeat, on tärkeää, että lapsille taataan harrastusmahdollisuuksia muita teitä – esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Alle kouluikäisille lapsille pallon perässä juokseminen on mitä sopivinta, leikinomaista liikuntaa, joka kehittää kehonhallintaa ja opettaa yhteistyötaitoja.
Tuskin olen ainoa, joka vaikka maksaisi mielellään pikkuisen enemmän veroja siitä hyvästä, että lapsille voitaisiin hankkia harrastusvälineitä juuri niin paljon kuin niitä tarvitaan. Sitä odotellessa en pistä pahakseni, jos aktiiviset futiksen ystävät jaksavat rakentaa lasten jalkapalloyhteiskuntaa päiväkoti kerrallaan.
Viikon vakiorivi palloillaan sumusaarilla. Kohteessa kaksi otteitaan rutkasti valmentajanvaihdoksen jälkeen petrannut Chelsea saa vastaansa kotonaan Evertonin. Kotijoukkue pesi viikonloppuna FA Cupissa alasarjajyrä Scunthorpen, ja Guus Hiddinkin peluutus herätti hämmennystä: miksi marssittaa ykkösmiehistö selvästi heikompaa vastustajaa vastaan? Vastaus löytynee Chelsean surkeasta alkukaudesta: mahdollisuudet Valioliigan mestaruuteen ovat menneet, ja Mestarien liigassakin tie on kivinen. Mahdollisuus pytyn nosteluun on siis käytännössä enää cupissa, ja voisi kuvitella Chelsean satsaavan nyt tosissaan siihen.
Molemmat joukkueet kärsivät loukkaantumisista, ja Chelsealla etenkin yläkerta on repaleinen. Vaikka kotijoukkue on selkeä suosikki, tässä kohteessa kannattaa hakea ylläriä lisämerkeillä. Itse kokeilen ykköskakkosta, eli todennäköinen tulos on pistejako.
Yleisesti ottaen viikon rivi vaikuttaa hankalalta ja moni kohde perin ympäripyöreältä. Selkeitä varmoja ei uskalla lupailla kuin ykköskohteen Manchester Citystä ja ehkäpä kohteen 12 Hullista.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 16.1. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(2), 1, 1(2), 1, 2, 1, 1(X), 2, 1(X), 1(X), 1, 1(2).
VIIKON VÄITE: Ilveksestä matsin väliin jättämisen vuoksi kenkää saanut Keith ”Keke” Armstrong vaatii tupsukorvilta oikeusteitse yli 60 000 euron palkkasaatavia. Ei ole härskiydellä rajaa. Toivottavasti tämä kaveri ei valmenna enää koskaan ikinä missään, kun tv-kommentaattorin hommat tuntuvat muutenkin enemmän kiinnostavan.