Mikäli EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus TTIP toteutuu nykyisessä muodossaan, muodostaa se vakavan uhkan eurooppalaisen maatalouden kilpailukyvylle.
Näin todetaan saksalaisen UnternehmensGrün-yhdistyksen julkaisemassa tuoreessa tutkimuksessa, josta kertoi muun muassa EurActiv-nettisivusto maanantaina.
Yhdysvaltain teollinen maataloustuotanto jyräisi pienemmällä mittakaavalla toimivan eurooppalaisen tuotannon.
Amerikkalaisen tuotannon etulyöntiasemaa korostaa se, että useat elintarviketuotantoon liittyvät standardit ovat siellä alemmalla tasolla kuin Euroopassa.
Vaarana on, että määräysten harmonisointi alentaisi ympäristön ja kuluttajien suojaa myös Euroopassa, vaikka EU:n neuvottelijat ovatkin pyrkineet torjumaan tällaista käsitystä.
Hormonilihaa ja kloorikanoja
Yhdysvalloissa ei esimerkiksi vaadita merkitsemään geenimuunneltuja tuotteita. Tästä syntyy tutkimuksen mukaan kustannusetu, joka painostaisi myös eurooppalaisia käyttämään geenimuunneltuja kasveja ainakin rehun tuottamisessa. Perinteiseen tapaan tuottavat tilat voitaisiin kilpailla ulos markkinoilta.
Yhdysvalloissa sallitaan kasvuhormonien syöttäminen lihakarjalle, mikä Euroopassa on kiellettyä. Tämän vuoksi suurin osa Yhdysvaltain tuottamasta lihasta ei kelpaa EU:n markkinoille. Yhdysvaltain lihateollisuus on pitkään painostanut tämän esteen poistamiseksi TTIP:ssä.
Myös torjunta-aineiden käyttöön suhtaudutaan Yhdysvalloissa paljon vapaamielisemmin kuin EU:ssa. Yhdysvalloissa sallitut torjunta-ainemäärät ovat noin 5 000 kertaa suuremmat kuin Euroopassa.
EU:ssa on myös kielletty Yhdysvalloissa tavallinen kananlihan kloorikäsittely.
Yhdysvallat saisi edun
Tutkimuksen mukaan TTIP on uhka erityisesti eurooppalaiselle viljakasvien, lihan ja maidon tuotannolle.
Yhdysvallat vie maataloustuotteita EU-markkinoille 8 miljardin euron arvosta vuosittain. Tutkimuksen mukaan vienti voi kasvaa rajusti, jos amerikkalaiset saavat TTIP:n myötä ”lähes rajoittamattoman pääsyn” Euroopan markkinoille.
Myös Yhdysvaltain maatalousministeriön viime marraskuussa julkaisema raportti arvioi, että amerikkalaiset viljelijät olisivat voittajia TTIP:ssä.
EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelijat tähtäävät siihen, että TTIP sopimus valmistuisi tämän vuoden aikana eli ennen presidentti Barack Obaman virkakauden päättymistä.