Kansainvälisen tutkijaryhmän tehtävänä on ollut ratkaista, onko perusteita puhua uudesta ihmisen toiminnan aiheuttamasta geologian aikakaudesta, antroposeenista. Ryhmä on nyt julkaissut Science-lehdessä artikkelin, jossa näin katsotaan olevan.
Ryhmän mukaan ihmisen toiminnan jäljet ovat nähtävissä sedimenteissä miljoonien vuosien ajan, mikä puoltaa antroposeeni-nimityksen käyttöönottoa.
Toistaiseksi voimassa olevan virallisen geologisen aikajaottelun mukaan elämme nyt holoseenia, joka alkoi viime jääkauden jälkeen eli noin 12 000 vuotta sitten.
Antroposeeni-käsite esitettiin ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Nykymuodossaan sen esitti ensimmäisen kerran nobelisti Paul Crutzen vuonna 2000.
Rajaksi tulossa 1950-luku
BBC:n haastatteleman työryhmän sihteerin Colin Watersin mukaan enemmistö ryhmästä puoltaa antroposeeni-nimityksen ottamista käyttöön. Sen sijaan yksimielisyyttä ei ole vielä siitä, otettaisiinko nimitys käyttöön virallisesti vai epävirallisesti.
Yksimielisyyttä ei ole myöskään siitä, milloin katsottaisiin siirtymisen holoseenista antroposeeniin tapahtuneen. Enemmistö olisi Watersin mukaan kuitenkin kallistumassa 1950-luvun kannalle.
Tämä perustuu siihen, että 1900-luvun puolivälistä lähtien sekä ihmiskunnan koko että sen kulutusmallit alkoivat nopeasti kiihtyä.
Samoin uudet materiaalit kuten alumiini, betoni ja muovi alkoivat levittäytyä kaikkialle. Lisäksi ydinkokeista vapautunut radioaktiivisuus levittäytyi kaikkialle maailmaan ja se pysyy luonnossa vielä satojatuhansia vuosia.
Geotieteiden liitto päättää
Antroposeenin alkamiskohdaksi on viime vuosien varrella esitetty useita ajankohtia, esimerkiksi teollisen vallankumouksen alkamisaikaa eli 1700-luvun loppua.
Antroposeeni-kysymyksen ratkaisemiseksi perustetussa työryhmässä, Anthropocene Working Groupissa, on 37 jäsentä.
Ryhmän tavoitteena on saada tulos esiteltäväksi tämän vuoden aikana Kansainväliselle geologisten tieteiden liitolle (IUGS), joka lopulta tekee päätöksen antroposeeni-käsitteestä.