Venezuelan vasemmisto koki ensimmäisen vaalitappionsa 17 vuoteen, kun sosialistipuolue (PSUV) hävisi oppositiokoalitiolle (MUD) 6.12. käydyissä parlamenttivaaleissa.
Oppositiolla on nyt hallussaan niin sanottu superenemmistö, eli yli kaksi kolmasosaa maan parlamentista.
Superenemmistön turvin oppositio voi toteuttaa perustavanlaatuisia muutoksia, kuten esimerkiksi muokata keskeisiä lakeja, järjestää kansanäänestyksen presidentin asemasta, vaihtaa avainasemassa olevia virkamiehiä kuten oikeusasiamiehen sekä kansallisen vaalilautakunnan jäseniä tai jopa aloittaa perutuslakiuudistuksen.
Tällä kertaa molemmat osapuolet tunnustivat vaalituloksen välittömästi.
Vasemmisto sai aikoinaan juuri superenemmistön avulla läpi radikaaleimmat lakiuudistuksensa, kuten uuden perustuslain ja maareformin. Maareformin peruminen ja maiden palauttaminen suurmaanomistajille onkin tiettävästi uuden parlamentin asialistalla ensimmäisten toteutettavien muutosten joukossa.
Alkuperäiskansat ratkaisivat
Vasemmisto sai vuonna 2005 superenemmistön, käytännössä koko parlamentin, opposition boikotoidessa tuolloin parlamenttivaaleja. Tällä kertaa superenemmistön, eli 112 edustajan, saaminen oppositiolle oli hilkulla, mutta lopulta kolme alkuperäisväestöjen kiintiöpaikkojen edustajaa ratkaisivat tilanteen siirtyessään oppositioryhmään.
Vasemmiston leirissä tämä otti erityisen koville, sillä juuri vasemmiston kaudella luotiin alkuperäisväestöjen kiintiöpaikat maan parlamenttiin. Vasemmistolla on nyt 55 paikkaa (40,8 prosenttia äänistä) ja oikeistolla 112 paikkaa (56,2 prosenttia).
Oppositio ei ole yhtenäinen
Sosialistipuolueen tappiota on selitetty puolueen sisällä sillä, ettei omia saatu näissä vaaleissa entiseen tapaan liikkeelle. Toisaalta kuitenkin äänestysprosentti oli korkea, yli 74 prosenttia.
Opposition kannattajat puolestaan ovat syyttäneet vasemmistopuoluetta epäonnistuneesta talouspolitiikasta, korruptiosta ja kykenemättömyydestä korkean rikollisuuden ja väkivallan kitkemiseen.
Samat haasteet odottavat nyt valtaan nousevaa oppositiota. Nopeita muutoksia ei välttämättä ole luvassa. Venezuelan talous on täysin riippuvainen öljyn maailmanmarkkinahinnasta, ja väkivaltatilastot sekä korruptio olivat maanosan kärkeä jo ennen vasemmistokautta.
Maduro pysyy presidenttinä
Ristiriistaisen tilanteesta tekee se, että sosialistipuolueen Nicolás Maduro jatkaa yhä presidenttinä. Venezuela on muiden Latinalaisen Amerikan maiden tapaan presidenttijohtoinen maa, joten vahvat valtaoikeudet omaavan Maduron ja uuden parlamentin täytyy elää toistensa kanssa.
Maduro ei ole opposition ainoa haaste. Haasteita riittää myös omasta takaa. Venezuelan oppositio koostuu poliittisesti varsin laajasta koalitiosta, joka käsittää monenlaisia suuntauksia, aina vihreistä äärioikeistoon. Tällainen yhdistelmä voi olla haasteellinen pitää kasassa nyt, kun retorisesti helppo asema oppositiossa on ohi.
Sosiaalietuuksien kohtalosta huoli
Vasemmiston kannattajien keskuudessa suurin huolenaihe on lukuisten sosiaaliohjelmien kohtalo. Huhuja on ehtinyt jo liikkua esimerkiksi tiettyjen eläkkeiden maksamisen lopettamisesta. 15. joulukuuta asti parlamenttia hallussaan pitänyt sosialistipuolue aikaistikin joidenkin sosiaalietuuksien maksua tammikuusta joulukuulle.
Oppositio puolestaan syytti jo vaalien alla vasemmistoa sosiaalietuuksien leikkauksilla ratsastavan pelkokampanjan lietsomisesta. Twitterissä vasemmiston kannattajat käyttivät tunnusta #älä anna huijata itseäsi, kun taas opposition kannattajat tviittasivat tunnuksin #pelkokampanja.
Ristiriitaisia tunnelmia
– Tämä on kauan odotettu muutos. 17 vuotta vallassa on liian pitkä aika mille tahansa liikkeelle, maamme tarvitsee tätä muutosta, kommentoi oppositiota äänestänyt Santiago Ramos vaalitulosta.
– Olen itse poliittisesti keskeltä, olen äänestänyt niin oikeistoa kuin vasemmistoakin, hän lisäsi.
– Tämä on valtava isku Venezuelalle ja koko Latinalaiselle Amerikalle. Valtava määrä tehtyä työtä menee hukkaan. Mutta kuten presidentti [Maduro] sanoi, tämä on vain yksi hävitty taistelu vallankumouksellisen prosessin kuoppaisella tiellä, joka ei ole suora, kommentoi puolestaan vasemmistoa äänestänyt Carlos Rojas.
Opposition lisäksi vaalivoittajana voidaan pitää myös Venezuelan vaalijärjestelmää. Tällä kertaa molemmat osapuolet tunnustivat vaalituloksen välittömästi, eikä vaalijärjestelmää kohtaan esitetty nyt epäilyjä.