Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice esitti vuonna 2006 Lähi-itää koskevan ”luovan kaaoksen” opin. Kaaosta on sittemmin riittänyt, ja nyt Yhdysvalloissa on alettu visioida uutta järjestystä sen tilalle.
American Enterprise -laitoksen tutkija John R. Bolton kuuluu Ricen tapaan Yhdysvaltain republikaanien haukkoihin. Hän kirjoitti marraskuun lopulla New York Timesissa, että äärijärjestö Isisin lyömiseksi pitää perustaa uusi sunnivaltio.
Ennen kuin länsiliittouman voimatoimia Lähi-idässä kiihdytetään, on Boltonin mukaan välttämätöntä ratkaista kysymys, mitä tulee Islamilaisen valtion eli Isisin jälkeen.
Yhdysvaltain haukkoihin kuuluva John Bolton järjestelisi Lähi-itää uudelleen.
”On tämän päivän realiteetti, että Irak ja Syyria ovat kadonneet siinä muodossa kuin me tunsimme ne”, kirjoittaa Bolton. Hän toimi maansa YK-suurlähettiläänä 2005–2006, ja republikaanien vaalivoitto voisi jälleen nostaa hänet vaikutusvaltaiseen asemaan.
Uutta geopolitiikkaa
Boltonin mukaan Isisin lyöminen tarkoittaisi Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin paluuta valtaan ja Irakia johtaisivat edelleen Iranin käskyläiset. Ratkaisu ei ole toivottava, joten Washingtonin tulisi tunnustaa uusi geopolitiikka, Bolton perää.
”Paras vaihtoehto Islamilaiselle valtiolle Koillis-Syyriassa ja läntisessä Irakissa on uusi itsenäinen sunnivaltio”, hän kirjoittaa.
Boltonin uudella ”Sunnistanilla” olisi öljyvaroja – hän myöntää, että niiden käytöstä pitäisi neuvotella kurdien kanssa – ja se toimisi suojavallina sekä al-Assadia että Iranin kanssa liittoutunutta Bagdadia vastaan.
Tukea voisi tulla myös Persianlahden arabimailta, joiden Bolton toivoo jo oppineen läksynsä ääriliikkeiden rahoittamiseen liittyvistä riskeistä. Turkki – joka on yhä Nato-maa – voisi sietää uutta valtiota, koska se toisi vakautta sen etelärajalle.
Minne Isis menisi?
Lähi-idän todellisuus lähestyy joiltakin osin Boltonin visiota: šiiamuslimien johtama Irak on varoittanut sunnilaista Turkkia sijoittamasta joukkojaan Isisin hallitsemalle Mosulin alueelle. Länsimaat valmistelevat uusia sotilasoperaatioita. Sunnijohtoiset Saudi-Arabia ja Egypti puuhaavat yhteisiä terrorisminvastaisia iskujoukkoja, kun taas šiialainen Iran varoittaa raivaamasta al-Assadia Syyrian johdosta.
Bolton ei pohdi sitä, minne Isis menee, jos se nujerretaan sotilaallisesti. Vastaus on todennäköisesti Libya, jossa järjestöllä on jo toimiva osasto. Maa on hallitsemattomassa sekavuuden tilassa, ja siellä on rutkasti sekä aseita että öljyä.
Libyasta Isisin toiminta voisi laajeta naapurimaihin Egyptiin, Tunisiaan ja Marokkoon sekä Afrikan maihin, kuten Nigeriaan, jossa sen yhteistyökumppani Boko Haram jo toimii.