– Onhan se mahtavaa, että puolue, joka on käytännössä ollut olemassa vasta puolitoista vuotta, nousee vaaleissa kolmanneksi suurimmaksi yli 20 prosentin kannatuksella.
Näin luonnehtii Madridista tavoitettu Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, joka oli paikan päällä seuraamassa vasemmistopuolue Podemosin vaalivalvojaisia.
Podemos sai vaaleissa 20,7 prosenttia äänistä ja 69 paikkaa 350-paikkaiseen parlamenttiin.
Tämä muuttaa kahteen korruptoituneeseen valtapuolueeseen pohjautuvaa poliittista järjestelmää.
Arhinmäki huomauttaa, että samaan aikaan Podemosin kanssa nousi liberaali puolue Ciudadanos, joka on toinen establishmentin, vanhan vallan vastainen puolue
– Tämä muuttaa Espanjan koko poliittista järjestelmää, joka on perustunut kahteen korruptoituneeseen valtapuolueeseen.
Hyvään tulokseen uskottiin
– Vaalitulos oli Podemosille parempi kuin mitä gallupit viime viikkoina ennustivat, mutta ihan viime metreillä mielipidemittauksetkin näyttivät jo parempaan suuntaan. Podemosissa oltiin koko ajan itse vakuuttuneita, että he tulevat saamaan hyvän tuloksen, sanoo Arhinmäki.
Arhinmäki kertoo illalla keskustelleensa Pablo Iglesiasin ja muiden Podemosin johtajien kanssa, jotka luonnollisesti olivat erittäin tyytyväisiä tulokseen.
– Mutta koska ovensuukyselyt lupasivat Podemosille jopa toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousua ja 80 paikkaa, niin ehkä siinä illan aikana pientä pettymystäkin oli. Itse he sanoivat kyllä jo ääntenlaskun alussa, että 70 paikkaa olisi aivan mahtava tulos ja 75 paikkaa kaikkien unelmien täyttymys.
Perinteinen vasemmistopuolue Izquierda Unida (IU) putosi vaaleissa 11:sta paikasta vain kahteen paikkaan.
– Tämä kertoo aika paljon myös Espanjan vaalijärjestelmästä, sanoo Arhinmäki.
Konservatiivien pääpuolue PP, ”Espanjan kokoomus”, tarvitsi yhteen kansanedustajan paikkaan 52 000 ääntä ja Podemos 66 000 ääntä, mutta IU tarvitsi peräti 410 000 ääntä yhteen paikkaan.
Uudet vaalit edessä?
Hallitusneuvotteluista tulee erittäin hankalat.
Arhinmäen mukaan käytännössä ainoa koalitio, joka voisi saada enemmistön, olisi PP:n ja sosiaalidemokraattisen PSOE:n muodostama suuri koalitio, mutta siihen ei kovin moni Espanjassa tunnu uskovan.
– Iglesias sanoi eilen, että silloin sosiaalidemokraatit tuhoaisivat itsensä. Kreikassa sosiaalidemokraattinen Pasok meni yhdessä konservatiivien kanssa hallituksen, eikä Pasokia käytännössä enää ole. PSOE:lle voisi käydä samalla tavalla.
– Täällä spekuloidaan jo paljon uusilla vaaleilla, jos PP:n ja PSOE:n suurta koalitiota ei synny. Jo yöllä Pablo Iglesias piti uusia vaaleja yhtenä mahdollisuutena, kertoo Arhinmäki.
Myös PSOE:n, Podemosin ja Ciudadanosin muodostaman koalition paikat riittäisivät parlamenttienemmistöön.
Arhinmäen mukaan vaalistudioissa pohdittiin koko ajan hallituspohjaa, mutta tämä vaihtoehto ei noussut oikein missään vaiheessa esiin.
Kantona kaskena on erityisesti kysymys Katalonian itsenäisyydestä. Podemosin liittolaisena on Katalonian itsenäisyysliikkeeseen kuuluva vasemmistolainen puolue, ja Iglesias puhui heti vaalien jälkeen lehdistötilaisuudessa perustuslain muuttamisesta. PSOE ja Ciudadanos taas vastustavat itsenäisyyttä.
Muutosta halutaan
Arhinmäki toteaa havainneensa suomalaisen median otsikoiden kertovan, että konservatiivit voittivat vaalit.
– Se on mielenkiintoinen tulkinta, kun puolue menettää kolmasosan paikoistaan. Ei täällä ole kukaan sitä mieltä, että konservatiivit olisivat voittaneet.
Arhinmäen mukaan oleellista on, että Suomessakin on pitkään hehkutettu sitä, miten Espanjassa on saatu talous kasvuun ja konservatiivihallitus on onnistunut hyvin.
– Nämä vaalit osoittivat kuitenkin sen, että ihmiset ovat täällä ja laajemminkin Euroopassa hyvin kyllästyneitä leikkauspolitiikkaan ja haluavat muutosta.
Arhinmäki muistuttaa, että Espanjassa kaksi vanhaa valtapuoluetta sai aiemmin noin 80 prosenttia äänistä ja paikoista. Nyt nousi kuin tyhjästä kaksi uutta puoluetta, vasemmistolainen Podemos ja keskustalainen liberaalipuolue.
– Molemmat ovat nimenomaan haastaneet korruptoituneen järjestelmän. Tulos kuvastaa, että muutosta haetaan.
Vasemmiston voitto
Podemosin voitto on Arhinmäen mukaan osa Euroopan laajuista vasemmistolaista liikehdintää: Kreikka, Portugali ja nyt Espanja.
– Ehkä Suomessa ei aivan ymmärretä, miten merkittävät nämä vaalit olivat, kun ajatellaan miten iso ja merkittävä maa EU:ssa Espanja on. Tällä on valtavan suuri merkitys eurooppalaisen politiikan näkökulmasta.
Arhinmäki korostaa, että Espanja on ensimmäinen iso maa Euroopassa, jossa vasemmisto ottaa näin suuren voiton.
– Podemos on selkeästi osa eurooppalaista vasemmistolaista liikettä, vaikka joka maassa tilanne ja teemat ovatkin erilaisia. On tärkeä nähdä, että se kuuluu samaan liikehdintään, jossa puolueet tukevat toinen toisiaan, sanoo Paavo Arhinmäki.