Vasemmistopuolue Podemos sai Espanjan sunnuntaina pidetyissä vaaleissa 20,7 prosenttia äänistä ja 69 paikkaa 350-paikkaiseen parlamenttiin.
Pablo Iglesiasin johtaman Podemosin tulos ylitti selvästi useimmat viimeaikaiset gallupit, joissa sille mitattiin 17–19 prosentin lukemia. Tosin aivan viimeisten päivien mielipidetiedustelut antoivat jo viitteitä loppukiristä.
Nousu on ollut huikeaa puolueelle, joka perustettiin vaaliliitoksi maaliskuussa 2014 ja varsinaisesti puolueeksi saman vuoden lokakuussa.
Viime vuoden toukokuussa pidetyissä europarlamentin vaaleissa Podemos sai jo 8 prosenttia äänistä ja viisi paikkaa europarlamenttiin.
Viime vuoden lokakuusta tämän vuoden helmikuuhun tehdyissä mielipidetiedusteluissa Podemos oli useita kertoja suurin puolue 27–31 prosentin kannatuksella.
Tämän vuoden toukokuussa pidetyissä kunnallisvaaleissa Podemosin tukemat vasemmistolistat saivat pormestarinpaikat Madridissa ja Barcelonassa.
Podemosin takana Espanjan perinteinen demareista vasemmalla oleva puolue Yhdistynyt vasemmisto (IU-UP) menetti sunnuntain vaaleissa lähes puolet kannatuksestaan ja joutui tyytymään 3,7 prosentin ääniosuuteen ja kahteen parlamenttipaikkaan (–9).
Ciudadanos läsähti
Keskustaoikeiston pääpuolue PP (Kansanpuolue) säilyi yhä suurimpana puolueena, vaikka menettikin 64 paikkaa. Sen paikkamäärä on nyt 123 ja ääniosuus 28,7 prosenttia.
Tehtävänsä päättävässä parlamentissa PP:llä oli yksinkertainen enemmistö, 187 paikkaa. Ääniä se sai vuoden 2011 vaaleissa 45 prosenttia.
Toinen perinteisistä suurpuolueista, sosialistipuolue eli PSOE, menetti 20 paikkaa. Se sai 22,0 prosentin kannatuksella 90 paikkaa.
Ennen vaaleja Podemosin kanssa tasaväkisesti gallupeissa kolmanneksi suurimman puolueen asemasta 18–19 prosentin kannatusosuudella kamppaillut toinen uusi puolue, keskustaliberaali Ciudadanos joutui tyytymään 13,9 prosentin kannatukseen ja 40 paikkaan.
Ciudadanos on perustettu 2006 Kataloniassa, mutta se osallistui nyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti parlamenttivaaleihin.
Vaikeat hallitusneuvottelut
Ciudadanosin odotettua heikompi menestys tarkoittaa sitä, että ennen vaaleja todennäköisimmäksi arveltu hallituspohja, PP:n ja Ciudadanosin koalitio, ei voi toteutua. Niiden yhteinen paikkamäärä 163 jää selvästi enemmistöön tarvittavasta 176 paikasta.
Matemaattisesti ja poliittisesti on vain kaksi mahdollista hallitusvaihtoehtoa, koska Podemos ja PP eivät ainakaan lähde samaan hallitukseen.
Toinen olisi Saksan mallin mukainen konservatiivien ja sosiaalidemokraattien ”suuri koalitio” eli PP:n ja PSOE:n yhteishallitus.
Toinen olisi PSOE:n, Podemosin ja Ciudadanosin koalitio. Podemosin ja Ciudadanosin olisi varmaan helppo sopia korruption siivoamisesta, mutta vaikea löytää kompromisseja talouspolitiikasta.
PSOE taas on vaalien toinen suuri häviäjä ja itse PP:n kanssa vallassa vuorotelleena vanhan korruptoituneen rakenteen osa.
Hallitusneuvotteluista ei tule helppoja. Podemos on jo ilmoittanut, ettei sillä ole suurta hinkua hallitukseen, joten halvalla se ei ainakaan nahkaansa myy.