WHO:n uutta järjestelmää testataan Keski-Afrikan tasavallassa, Syyriassa ja palestiinalaisalueilla, ja sen on määrä tulla käyttöön 2016. Järjestelmällisen tiedonkeruun avulla pyritään iskujen ennaltaehkäisyyn ja niiden vaikutusten lieventämiseen.
– Terveystyöntekijöiden suojelu on kansainvälisen yhteisön tärkeimpiä velvollisuuksia. Ilman heitä ei ole terveydenhoitoa, muistuttaa WHO:n osastopäällikkö Jim Campbell.
– Joka kerta kun lääkäri on liian peloissaan mennäkseen töihin tai sairaalaa pommitetaan tai sen tarvikkeita varastetaan, terveydenhuolto estyy, jatkaa WHO:n hanketta johtava Erin Kenney.
Lähes 60 prosenttia Syyrian sairaaloista on tuhottu kokonaan tai osittain.
WHO:n tilastojen mukaan vuonna 2014 surmattiin 603 terveystyöntekijää ja 958 loukkaantui hyökkäyksissä, joita tapahtui 32 maassa.
Vuoden 2015 pahimpiin tapauksiin kuuluu Yhdysvaltain lokakuinen ilmaisku Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaan Afganistanin Kunduzissa. Uhreja oli ainakin 30, joista 14 työntekijöitä ja 10 tunnistettuja potilaita.
YK:n mukaan lähes 60 prosenttia Syyrian sairaaloista on tuhottu kokonaan tai osittain vuodesta 2012 lähtien. Yli puolet terveydenhuollon henkilöstöstä on kuollut tai paennut.