Makedonia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991 ja otti viralliseksi nimekseen Makedonian tasavalta. Kreikka ei tätä hyväksynyt, koska sen mielestä uusi valtio varasti nimen eteläpuolellaan sijaitsevalta kreikkalaiselta Makedonian maakunnalta.
Kreikkalaiset poliitikot jopa väittivät, että uuden valtion nimeen sisältyisi Kreikan Makedoniaan kohdistuvia aluevaatimuksia.
Kreikka myös syytti slaavilaisen Makedonian valtion käyttävän hyväkseen hellenistisen Makedonian historiaa ja kulttuuriperintöä.
Kreikan mielestä Makedonia varasti nimen kreikkalaiselta maakunnalta.
Makedonian lipussa on antiikin Makedoniaan viittaava aurinkokuvio. Pääkaupunki Skopjen keskusaukiolla on suuri Aleksanteri Suuren ratsastajapatsas ja hänen mukaansa on nimetty myös Skopjen lentokenttä.
Ministerivierailu liennyttää
Nimikiistan vuoksi Kreikka on estänyt Makedonian liittymisen sekä EU:hun että Natoon. Virallisissa yhteyksissä esimerkiksi YK käyttää Kreikan vaatimuksesta Makedoniasta nimitystä FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia).
Makedonian ulkoministeri Nikola Poposkin on määrä saapua tänään ensimmäisenä maansa ulkoministerinä 15 vuoteen vierailulle Ateenaan. Ennen vierailuaan Poposki sanoi kreikkalaisen Kathimerini-lehden haastattelussa, että ”aika on nyt enemmän kuin kypsä” nimikiistan ratkaisemiseksi.
Makedonian pääministeri Nikola Gruevski sanoi brittiläiselle Guardian-lehdelle keskiviikkona, että Makedonia on valmis keskustelemaan nimestä Kreikan kanssa. Mahdollinen uusi nimiehdotus alistettaisiin sitten kansanäänestykseen Makedoniassa.
Elähtänyttä nationalismia
Alexis Tsiprasin johtamassa Kreikan vasemmistohallituksessa on myös haluja nimikiistan ratkaisemiseen. Monet pitävät sitä aikansa eläneenä oikeistonationalismina.
Kreikan ulkoministeri Nikos Kotzias vieraili Skopjessa kesäkuussa. Kreikan puolelta Makedoniaan ei ollut tehty ulkoministerivierailuja 11 vuoteen. Kotzias sanoi Kreikan kannattavan ”kaikkien naapurimaidensa” liittymistä EU:hun.
Nimikiistaa on yritetty aiemminkin selvittää. Ratkaisuksi on ehdotettu esimerkiksi ”Ylä-Makedoniaa”. Kreikka torjui pitkään kaikki nimet, joissa olisi edes osana Makedonia, mutta on vuodesta 2007 ollut valmis hyväksymään yhdistelmänimen.
Odotuksia välittömästä ratkaisusta on toppuuteltu, mutta kummallakin maalla olisi parempaakin tekemistä. Molemmilla on talousongelmia ja ne ovat pakolais- ja siirtolaiskriisin etulinjassa.