Yksi Pariisin puheenaiheista on ollut täällä julkistettu uusi koalitio, johon kuuluvat muun muassa EU, Yhdysvallat sekä maailman 48 köyhimmän valtion LDC-ryhmä.
Kaikkiaan mukana on yli sata maata, joista 79 on kehitysmaita Afrikasta, Tyynenmeren alueelta ja Karibialta. Maailman suurin kasvihuonekaasujen päästäjä Kiina ei siihen kuulu, ei myöskään kolmanneksi suurin päästäjä Intia.
”Korkean kunnianhimon” ryhmäksi itseään kutsuva koalitio ei kuitenkaan sulje pois myös muiden maiden liittymistä siihen.
Koalitio ilmoittaa tavoitteekseen laillisesti sitovan sopimuksen aikaansaamisen Pariisista – miten sitten Yhdysvaltain ratifiointiongelma kierrettäneenkin.
Päämääränä on myös selkeän pitkän aikavälin päästövähennystavoitteen asettaminen, maiden ilmastotavoitteiden tarkastelu viiden vuoden välein sekä yhdenmukaisen järjestelmän luominen maiden toimien todentamiseksi.
Liittoutumisen taktiikkaa
Liittoutumien muodostaminen on osa taktiikkaa ilmastokokouksessa, johon osallistuu kaikkiaan 196 maata. Neuvottelujen kuuma vaihe alkoi selvästi keskiviikkona viimeistään silloin, kun luvatun kompromissiesityksen antamista lykättiin ainakin kolmella tunnilla.
Kansalaisjärjestöjen edustajat suhtautuvat melko varovaisesti tietoon uudesta koalitiosta. Periaatteessa pidetään hyvänä, jos EU ja Yhdysvallat ovat valmiita yhteistyöhön kaikkein haavoittuvimpien maiden kanssa. Samalla kuitenkin epäiltiin, kuinka paljon todellista sisältöä koalitiossa on.
Saatujen tietojen mukaan ryhmän suunnitelmassa ei olisi mukana kehitysmaille tärkeää vahinkojen ja menetysten korvaamista, ei ainakaan selkeän sitovassa muodossa.
Monet koalition maista ovat puhuneet 1,5 asteen lämpenemiskaton puolesta, mutta kansalaisjärjestöissä kysytään, miten paljon todellisessa politiikassa ollaan valmiita tekemään sen eteen.
Salainen perustamisvaihe
Tiettävästi koalition ohjelmaan ei myöskään kuulu eri maiden esittämien ilmastopanosten tarkistaminen ja kiristäminen jo tällä vuosikymmenellä vaan vasta 2020 alkavalla Pariisin-sopimuksen kaudella.
Tavoitteiden kiristämisen lykkääminen noin kauas lukitsee kansalaisjärjestöjen mukaan maailman vähintään kymmeneksi vuodeksi riittämättömiin ilmastotoimiin.
Uusi koalitio ei syntynyt tyhjästä, vaan sitä pohjustettiin epävirallisesti jo heinäkuussa. Viidentoista ydinmaan ulkoministerien ryhmä yhdessä EU:n ulkoasiainkomissaarin Miguel Arias Cañeten kanssa on syksyn mittaan kokoontunut ainakin kolme kertaa piilossa julkisuudelta.