Viikon kysymys?
Ympärivuotinen teollinen toiminta kylmässä Pohjolassa tuo haasteita työntekijän suorituskyvylle ja työturvallisuudelle. Työterveyslaitos on kehittänyt SmartPro -hankkeessa kylmätyöhön älykkäitä suojainratkaisuja yhdessä norjalaisen Sintefin kanssa.
Mitä ongelmia kylmässä työskentely aiheuttaa, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Sirkka Rissanen?
– Kylmässä työntekijän työkyky ja tehokkuus laskevat. Ensimmäisenä jäähtyvät kädet ja jalat. Vaikka vaatetus olisi muuten kohdallaan, sormet uhkaavat paleltua. Kun kädet jäähtyvät, sormien toimintakyky eli sorminäppäryys heikkenee.
Kuinka kylmätyössä voi suojautua älykkäästi?
– Siinä kehitetään tällaista uudenlaista käsinettä, jolla suojataan sormien toimintakyky.
Minkälainen käsine älyää kylmää?
– Käsineeseen tulee järjestelmä, jolla lämmitetään käden selkäpuolta. Kämmenpuolelle tulee ohuempi pinta, jotta pystytään tekemään sorminäppäryyttä vaativia töitä, esimerkiksi kiristämään ruuvia tai käyttämään nappulatekniikkaa ja älypuhelimien kosketusnäyttöjä.
Mistä käsineen lämpö hankitaan?
– Käsineeseen rakennetaan lämmitysjärjestelmä, jolla saadaan sormien verenkierto jatkumaan. Käsine voi toimia esimerkiksi paristoilla, jotka tulevat joko käsineeseen tai ranteeseen.
Onko SmartOPro-hankkeessa kehitteillä muuta kuin lämmitetyt käsineet?
– Tämä on ennakoiva varoitusjärjestelmä, joka kertoo, jos sormet alkavat jäähtyä. Monitori mittaa käden ja ympäristön lämpötilan ja viestittää, että lämmitystä pitäisi lisätä tai että sitä voidaan vähentää.
Kertooko käsine nämä työntekijälle?
– Järjestelmään tulee langaton lähetysjärjestelmä, jonka kautta tieto voi mennä myös esimiehelle.
Tiedotteessanne kerrotaan yksilöllisestä riskien hallinnasta. Mitä se tarkoittaa?
– Uusia ratkaisuja kylmäriskien yksilölliseen ja jatkuvaan hallintaan. Tätä varten kehitetään ympäristön ja työntekijän lämpöolojen jatkuvaan seurantaan perustuvia ennakoivia lämmitysjärjestelmiä suojavaatetukseen ja -käsineisiin. Hankkeessa kehitetään myös seurantaan perustuva varoitusjärjestelmä.