Tuhansia lapsisotilaita
Arvion mukaan SPLA:n joukoissa on 500–1500 ja opposition riveissä 3000–15 000 lapsisotilasta.
Unicef vapautti äskettäin 1 700 lasta taistelujoukoista.
Elämä sotilaana voi tuntua houkuttelevammalta kuin pakolaisleiri.
Etelä-Sudanin kaksi vuotta jatkuneessa sisällissodassa solmittiin tulitauko elokuussa, mutta se on pitänyt huonosti. Tappaminen ja raiskaukset ovat jatkuneet erityisesti Unityn osavaltiossa. Marraskuussa julkaistun YK-raportin kumpikin osapuoli kerää aseita varastoon.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kaikki taistelevat ryhmittymät ovat käyttäneet lapsisotilaita riveissään. Mukaan on joutunut jopa 13-vuotiaita lapsia, jotka on kaapattu ja pakotettu taistelemaan etulinjassa ilman aikaisempaa taistelukokemusta.
Käydessäni alkuvuodesta öljyrikkaassa Unityn osavaltiossa näin rynnäkkökiväärejä kantavia lapsia vaeltamassa Rubkona-torin läheisillä kaduilla. Valtion armeijan ja Sudan People Liberation Armyn (SPLA) univormuissa on kansallistunnus, maan lippu.
Kadulla, poltetun autonrähjän vieressä, seisoi kaksi poikaa verisissä univormuissa. Heillä oli kalašnikovit olkapäillään. Pojat kertoivat, että heidät pakotettiin riveihin, koska heillä ei ollut enää mitään. Molemmat olivat menettäneet vanhempansa kapinallisjoukkojen hyökättyä kotikylään.
Joukot tappoivat kaikki, ja poikien oli pakko juosta ja hakea apua SPLA:lta. Nyt heidän tehtävänsä oli vahtia satunnaisesti vangittuja. Tehtävän he olivat saaneet etulinjassa taistelleelta komentajalta.
Taistelu öljyalueesta
– SPLA suunnittelee hyökkäystä, koska se syyttää kapinallisjoukkoja rauhansopimuksen rikkomisesta. Nykyinen tilanne antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden hankkia lapsisotilaita, varoittaa Etelä-Sudanin konfliktiin ja politiikkaan erikoistunut Atunga Atuti.
Mahdollisuus kapinallisten hyökkäyksestä Bentiuun tekee nuorista sotilaista ärtyisiä. Se ehkä panee heidät tarttumaan aseisiin.
Siitä lähtien kun sota alkoi joulukuussa 2013, Bentiu on vaihtanut hallitsijaa useamman kerran. Sodan osapuolet taistelevat öljystä, joka tuottaa 98 prosenttia Etelä-Sudanin verotuloista. 46 000 ihmistä on hakenut apua YK:n suojasta. Maan sisäisiä pakolaisia on 1,5 miljoonaa.
Unicefin mukaan sodan molemmat osapuolet käyttävät lapsisotilaita. He ovat työkaluja presidentti Salva Kiirin ja aiemman varapresidentin Riek Macharin valtataistelussa. Nyt Machar on kapinallisjoukoissa ja konflikti on muuttunut entistä etnisemmäksi.
– Osapuolet ovat turhaan yrittäneet panna toimeen YK:n suunnitelman lasten rekrytoinnin estämiseksi ja lapsisotilaiden käytön lopettamiseksi, kertoo Etelä-Sudaniin erikoistunut Peter Kor.
SPLA:n lehdistöedustaja, luutnantti Philip Aguer Panyang myönsi tiedotteessaan, että SPLA:n joukoissa saattaa olla yhä lapsisotilaita. Hän kuitenkin huomautti, että Etelä-Sudanin konfliktitilanteen vuoksi on lähes mahdotonta tietää tarkkoja lukuja tai asemapaikkoja.
Mabior Garang Mabior, SPLA:n aiemman johtajan John Garangin poika ja kapinajohtaja Macharin puhemies vahvisti ettei kapinallisjoukoilla ole erityisiä sääntöjä lapsisotilaiden rekrytointiin.
14-vuotias komentaja
Tapasin keväällä Andrewin, yhden etulinjassa taistelevista lapsista. Hän oli juuri palannut paikasta, missä hänen joukkonsa hävisivät taistelun. Hän odotti seuraavaa sijoituspaikkaansa hyökkäyksessä. Hän oli vain neljätoistavuotias ja jo taisteluryhmän kenttäkomentaja. Ryhmän sotilaat olivat 12–16-vuotiaita.
– Jos he eivät noudata käskyjäni, rankaisen heitä kenttätaistelusääntöjen mukaisesti. Tämä on heidän omaksi suojakseen, sanoi Andrew ja piti kavereitaan olalta kiinni. Hän kulki torin läheisyydessä antaen ohjeita nuorille sotilaille, jotka pysyivät asemapaikoissaan eivätkä liikkunee, ellei ollut ihan pakko.
Tapasin 48-vuotiaan Lomongin, jolla on kolme lasta. Hänellä oli suutariyritys pakolaisleirillä. Lomong kaipasi 13-vuotiasta poikaansa, joka oli kadonnut. Poika katosi yli vuosi sitten ja hänet oli juuri löydetty muiden lapsisotilaiden avulla. Nyt hän taisteli etulinjassa jossain muualla.
– Olemme avuttomia. Me emme voi tehdä mitään estääksemme lapsiamme taistelemasta etulinjassa. Jos yritämme estää sen, sotilaat kiduttavat meitä tai jopa tappavat, Lomong sanoi.
Houkutellaan lupauksilla
Monelle lapsisotilaalle on luvattu parempi elämä ja uskoteltu, että heistä tulee sankareita.
– Heille annetaan ilmaista ruokaa ja virkailijat lupaavat heille hyvän elämän ja rahaa. Lapset ajattelevat, että armeijassa on parempi kuin pakolaisleirillä, Etelä-Sudanin lasten kysymyksiin erikoistunut Antonina Lando sanoo.
Plan Internationalin mukaan kapinallisjoukkoja kasvatetaan lapsisotilailla. Kun Macharin joukot valloittivat Bentiun ensimmäistä kertaa, ryntäsivät ne kouluihin ja keräsivät kaikki pojat. Joukot ottivat mukaansa 300 poikaa ja värväsivät heidät hallituksen vastaiseen taisteluun. Kostoksi heidän tuli tappaa oman nuer-klaaninsa miehiä pääkaupungissa Jubassa.
Kapinallisjohtaja Machar on myös nuer. Presidentti Kiir on puolestaan dinka, joka on maan suurin etninen ryhmä. Konflikti muututtua etniseksi nämä ryhmät ovat toisiaan vastassa.
Käännös: Eeva Suhonen
Tuhansia lapsisotilaita
Arvion mukaan SPLA:n joukoissa on 500–1500 ja opposition riveissä 3000–15 000 lapsisotilasta.
Unicef vapautti äskettäin 1 700 lasta taistelujoukoista.
Elämä sotilaana voi tuntua houkuttelevammalta kuin pakolaisleiri.