Kuten lähes kaikissa urheilulajeissa, myös jalkapallossa käytetään varsinkin ulkopuolisten korvissa koomisilta kuulostavien kliseiden ja itsestäänselvyyksien läpitunkemaa kieltä. Varmasti jokainen tietää futiksen olevan peli, jossa on kaksi jaksoa, maalit ratkaisevat voittajan ja sen, että kuuden pisteen otteluita ei ole oikeasti olemassa.
Myös tältä palstalla usein käytettävän futiskielen kliseet ovat ilmaisuja tai sanontoja, joita on käytetty niin paljon, että ne ovat menettäneet jo valtaosan alkuperäisestä merkityksestään. Kliseet liittyvät usein lajin emotionaaliseen puoleen. Jalkapallo-ottelu ei ole koskaan aivan täydellinen ilman muutamaa väsähtänyttä itsestäänselvyyttä.
Joidenkin mielestä sisällöltään tyhjiltä kuulostavien fraasien jatkuva viljely kertoo futisihmisten sanavaraston ja mielikuvituksen köyhyydestä. Kliseet ovat kuitenkin osa jalkapallon diskurssia ja vaikka monesti niille ei ole minkäänlaista loogista selitystä, ne tarjoavat väriä ja huumoria ottelutapahtumien ympärille.
Illan matsissa ansaittu on luettavissa tulostaululta.
Jalkapallossa kommentaattorit puhuvat usein 110 prosentin panoksesta, kun pelaaja on taistellut kentällä raivokkaasti ja ”jättänyt kaiken kentälle”, erästä toista kliseetä lainatakseni. Luku 110 on heitetty joskus hatusta ilmaan Alexander Stubbin hallintarekisterinumerologian tapaan ja se on jostain syystä vakiintunut yleiseen käyttöön. Miksi ei puhuta esimerkiksi 115:n tai (vielä parempaa!) 150 prosentin panoksesta, koska on joka tapauksessa fyysisesti mahdotonta antaa yli 100 prosentin panosta?
Futismatseissa nähdään viikoittain tuomarivirheitä, jotka saattavat joskus ratkaista ottelun voittajan. Perinteisen kommentaattorikliseen mukaan väärät tuomiot jakautuvat kuitenkin tasapuolisesti joukkueiden kesken kauden mittaan. Usko karman lakiin on vahva, joten buddhalaisuus lienee kovassa huudossa jalkapalloihmisten keskuudessa.
Huonona päivänä pelaajan suoritus voi olla asiantuntijan mielestä ala-arvoinen ja johtaa vuosien painajaisuniin penkin alle menneestä ottelusta. Avopaikan sössinyt pelaaja voi kuitenkin lohduttautua tietäessään, että jos laukaus olisi osunut tolppien väliin, se olisi mennyt maaliin.
Televisiolähetysten selostajien ja asiantuntijakommentaattorien ohella koomisia itsestäänselvyyksiä kuullaan erityisesti valmentajien ja pelaajien suusta haastatteluissa otteluiden tauoilla sekä niiden jälkeen.
Lukuisista maalipaikoista tai pallonhallinnasta huolimatta 1–0-tappioon päättyneen ottelun jälkeen valmentaja toteaa joukkueensa ”ansainneen enemmän”, vaikka tietää varmasti tehtyjen maalien ratkaisevan viime kädessä ottelun voittajan. Illan matsissa ansaittu on luettavissa tulostaululta. Terveisiä Mixu Paatelaiselle.
Nihkeän voittopelin jälkeen pelaajat väistävät usein ikävämmät kysymykset kertomalla kolmen pisteen saavuttamisen olleen tänä iltana tärkeintä. Automaattivastaus on sisäistetty varsin hyvin. Kliseen kuuluisin käyttäjä on Chelseassa pelannut Wayne Bridge, joka iloitsi kolmesta pisteestä liigacupin finaalin jälkeen vuonna 2007.
Joskus itsestäänselvyyksien höpöttelystä voi tehdä taidetta. Suomessa tässä on parhaiten onnistunut legendaarinen urheiluselostaja Bror-Erik ”Bubi” Wallenius. Klassikkolohkaisuja kuultiin takavuosina erityisesti MM-turnausten televisiolähetyksissä. On täysin totta, että ”ottelu ratkeaa maaleihin tai sitten siihen, että niitä ei tehdä”, kuten Wallenius totesi vuonna 1998. Nykyisin bubismeista voi nauttia HIFK:n veikkausliigaotteluiden nettilähetysten yhteydessä.
Lauantain vakiokupongilla askarrellaan Englannin kentillä. Liigakohteista varmoja haemme tällä viikolla kohteisiin 2 ja 5.
Southampton saa kohteessa 2 vieraakseen sarjajumbo Aston Villan. So’ton ajelehtii kahden ottelun tappioputkessa ja korjaa nyt kurssiaan kaaoksessa olevan Villan kustannuksella. Varma ykkönen.
Kohteessa 5 Watford kohtaa nousijajoukkueiden taistossa Norwichin. Molemmat ryhmät ovat esiintyneet pirteästi kärkijoukkueita vastaan. Peliprosenttien valossa kotivoitto on järkevä sijoitus, joten rustataan tähänkin ykkösvarma.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 5.12. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1, X(2), 1(X), 1, X, 1, 2(X), 1, 1, 1(2), 1(X), 1.