SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola arvioi, että työmarkkinoilla mennään kohti erittäin rauhattomia aikoja. SAK:ssa aloitetaan ensi syksyn liittokohtaisen sopimuskierroksen valmistelu.
Myös pakkolakien perustuslain vastaisuus aiotaan osoittaa hallitukselle. Lausuntokierros pakkolaeista päättyy ensi viikolla.
Huutolan mukaan kaikkien kannalta olisi ollut viisasta löytää työmarkkinasopimus. Sopimus kaatui Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) haluttomuuteen ja passiivisuuteen. EK:lla oli vara valita työnantajille kahden myönteisen vaihtoehdon välillä.
Huutola pelkää, että ay-liike joutuu sopijapuolesta lausunnonantajan rooliin.
Neuvotteluprosessin jälkeen luottamus SAK:n sisällä ja liittojen puheenjohtajien keskuudessa maan hallitukseen ja EK:hon on heikko.
AKT:n jääminen ulkopuolelle ei riitä perusteeksi
– Työnantajat ovat olleet erittäin passiivisia koko neuvottelujen ajan eikä EK:lla ollut todellista neuvottelutahtoa.
Huutola arvioi EK:n pelanneen kaksilla korteilla. Se on arvioinut kumpi on sen kannalta parempi ratkaisu. Hallituksen esittämät pakkolait vai SAK:n syyskuussa tekemän ehdotuksen pohjalta käytävien neuvottelujen tulos.
– AKT:n jääminen ulkopuolelle ei riitä perusteeksi sopimuksen kaatamiselle. Sopimuksen kaataminen oli vastuutonta EK:lta.
SAK:ssa on arvioitu, että ilman Auto- ja kuljetusalan AKT:täkin työmarkkinasopimuksen kattavuus olisi enimmillään voinut nousta 97 prosenttiin.
– Historia osoittaa, että yleensä nekin liitot, jotka ovat jääneet ulkopuolelle ovat seurailleet keskitettyä sopimusta.
Ay-liikkeen heikentäminen tavoitteena
Huutolan mukaan pakkolakien toteuttaminen on ideologinen valinta, jolla hallitus ja EK tavoittelevat palkansaajajärjestöjen neuvotteluaseman heikentämistä. Kyse ei ollutkaan taloudellisen kasvun saavuttamisesta.
Huutola pelkää, että ay-liike joutuu sopijapuolesta lausunnonantajan rooliin.
– Luottamus EK:hon, työnantajiin ja hallitukseen on heikentynyt ja luottamuspula on molemmin puolista.
SAK:n hallitus arvioi maanantaina työmarkkinatilannetta. Liittojen ja työpaikkojen aktiivit ja keskeisessä asemassa olevat vaikuttajat kokoontuvat Tampereelle tammikuun kihlauksen vuosipäivänä 23.1. arvioimaan työmarkkinatilannetta ja pakkolakeja.