EU:n komission puheenjohtajan paikasta kisaavien kärkiehdokkaiden pitäisi olla ehdolla Euroopan parlamentin vaaleissa, todetaan parlamentin keskiviikkona hyväksymässä päätöslauselmassa. Parlamentti esittää tällaista muutosta EU:n vaalisäädökseen.
Parlamentti esittää myös, että kärkiehdokkaat komission puheenjohtajaksi nimitetään ja ehdokasluettelot vahvistetaan viimeistään 12 viikkoa ennen europarlamentin vaaleja.
EU:n nykyinen vaalisäädös on peräisin vuodelta. Päätöslauselma sen muuttamiseksi hyväksyttiin äänin 315 puolesta, 234 vastaan ja 55 tyhjää.
Puolueryhmät menivät jo viime vuoden europarlamentin vaaleihin etukäteen nimetyillä yleiseurooppalaisilla kärkiehdokkailla.
Parlamentille mietintöä esitellyt keskustaoikeistolaisen EPP:n Danuta Hübner perustelikin muutosesitystä vaalisäädöksen päivittämiseksi sillä, että siinä ”otetaan huomioon tämänhetkinen todellisuus”. Hän kuitenkin vakuutti, että europarlamentin vaalit ovat ”jatkossakin hyvin kansalliset”.
Esitys äänikynnyksestä
Lisäksi parlamentti kannattaa äänikynnysten käyttöönottoa paikkojen jakamiseksi isoimmissa jäsenmaissa. Äänikynnys voisi vaihdella kolmen ja viiden prosentin välillä.
Nykyiseen tilanteeseen verrattuna tämä tarkoittaisi, että äänikynnykset otettaisiin käyttöön Saksassa ja Espanjassa. Muissa suurimmissa jäsenmaissa ne jo sisältyvät tavalla tai toisella vaalijärjestelmään.
Parlamentin jäsenet esittävät, että kaikkien ulkomailla asuvien EU-kansalaisten tulisi voida äänestää eurovaaleissa. Lisäksi käyttöön pitäisi ottaa sähköinen äänestys sekä mahdollisuus äänestää internetissä tai postitse.
Vuoden 2014 eurovaaleissa neljä EU-maata (Tšekin tasavalta, Irlanti, Malta ja Slovakia) ei tarjonnut ulkomailla asuville kansalaisilleen mahdollisuutta äänestää.
Jotta voitaisiin varmistaa, etteivät ulkomailla asuvat tai kaksoiskansalaisuuden omaavat äänestä kahteen kertaan, parlamentin jäsenet kehottavat EU-maita vaihtamaan äänestäjiä koskevia tietoja.
EU-puolueet näkyville
Europarlamentin vaalien äänestyslipukkeisiin pitäisi parlamentin merkitä yhtä näkyvästi sekä kansallisten puolueiden että niiden Eurooppa-tason puolueiden nimet ja logot. Lisäksi kansallisen puolueen yhteyden Euroopan tason poliittiseen puolueeseen tulisi olla näkyvillä myös vaalikampanjamateriaalissa.
Parlamentti esittää myös, että jäsenmaita edustava Eurooppa-neuvosto voisi yksimielisellä päätöksellä perustaa sellaisen yhteisen vaalipiirin, jossa kunkin poliittisen ryhmän nimittämä komission puheenjohtajaehdokas asetetaan vaalipiirin listojen kärkeen.
Vasemmisto vastusti
Vasemmiston GUE-NGL-ryhmä äänesti muutosesityksiä vastaan. Ryhmä katsoi, että päätökset heikentävät pienempien puolueiden ja riippumattomien ehdokkaiden asemaa.
Ryhmän kannan esittänyt Saksan Linken Helmut Scholz sanoi ryhmän vastustavan äänikynnystä. Lisäksi hän kannatti äänioikeuden ulottamista 16-vuotiaisiin sekä Eurooppa-tason ehdokkaiden ottamista vaaleihin kansallisten ehdokkaiden rinnalle.
Europarlamentin vaalitapaa koskevat muutosesitykset astuvat voimaan vasta, jos Eurooppa-neuvosto hyväksyy ne yksimielisesti. Jokaisen EU-maan on tämän jälkeen vielä vahvistettavat uudet säännöt omien sääntöjensä mukaisesti.