Päättyvällä viikolla otettiin edistysaskel kohti maailmanlaajuista sopimusta HFC-yhdisteiden (fluorihiilivetyjen) säätelemiseksi.
Otsonikatoa koskevan Montrealin pöytäkirjan (sopimuksen) osapuolikokouksessa Dubaissa päätettiin ”tiekartasta” kohti sopimusta, jolla HFC-yhdisteiden tuotannon ja kulutuksen säätely tuotaisiin Montrealin pöytäkirjan alle. Sen muutos on tarkoitus tehdä ensi vuonna.
Sopimuksen laajentamisesta koskemaan myös HFC-yhdisteitä on keskusteltu vuodesta 2009 alkaen.
Dubaissa saavutettua edistysaskelta pidetään ajallisesti hyvänä vähän ennen Pariisin ilmastokokousta. HCF-yhdisteiden ilmastoa lämmittävä ominaisvaikutus on jopa tuhansia kertoja suurempi kuin hiilidioksidin.
– Montrealin pöytäkirjan toimilla voitaisiin vähentää näiden kasvihuonekaasujen päästöjä 50–90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna tilanteeseen, jossa HFC-yhdisteiden käyttöä ei rajoiteta, neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi ympäristöministeriöstä sanoo.
– HFC-yhdisteiden käytön vähentäminen onkin merkittävä tekijä maapallon keskilämpötilan nousun rajaamisessa enintään kahteen asteeseen.
Kylmä- ja ilmastointilaitteissa
HFC-yhdisteitä käytetään muun muassa kylmä- ja ilmastointilaitteissa. Niiden käyttöön on siirrytty, kun otsonikerrosta tuhoavat aineet kiellettiin. HFC-yhdisteiden käyttö kasvaa voimakkaasti erityisesti kehittyvissä talouksissa, mutta osa kehittyneistä maista, esimerkiksi EU, on jo asettanut niiden käytölle tiukkoja rajoitteita.
Ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita korvaavia teknologioita on olemassa useimpiin käyttötarkoituksiin.
– Korvaavia teknologioita on saatava laajemmin markkinoille. Pöytäkirjan muutos on olennainen viesti, joka käynnistää tarvittavat investoinnit teollisuudessa. Lisäksi uusien teknologioiden käyttöönotto kehitysmaissa vaatii taloudellista tukea muun muassa koulutukseen, Nurmi sanoo.
Vuonna 1987 solmittu Montrealin pöytäkirja on maailman onnistunein ympäristösopimus, jonka jäseniä ovat maailman kaikki 197 valtiota. Sen avulla on vähennetty yli 98 prosenttia otsonikerrosta heikentävien aineiden tuotannosta ja kulutuksesta. Otsonikerroksen arvioidaan palautuvan ennalleen vuoteen 2065 mennessä.