– Australia on kuukausien ajan kieltänyt maksaneensa ihmissalakuljetuksesta. Keräämämme todistusaineiston perusteella näyttää kuitenkin siltä, että viranomaiset ovat syyllistyneet rajat ylittävään rikollisuuteen ohjaamalla ja rahoittamalla ihmissalakuljetusta, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.
Amnestyn By hook or by crook -raportti paljastaa Australian hallituksen Sovereign Borders -operaatiossa työskentelevien viranomaisten maksaneen toukokuussa turvapaikanhakijoita kuljettaneen aluksen miehistölle 32 000 Yhdysvaltain dollaria, jotta nämä veisivät turvapaikanhakijat Indonesiaan.
Australian viranomaiset myös antoivat miehistölle kartan, johon oli merkitty, mihin aluksen tulee rantautua Indonesiassa.
Yleensä ihmissalakuljetukseen syyllistyvät yksityiset ihmiset, eivät valtiot, mutta nyt Australian viranomaiset ovat jopa organisoineet ihmissalakuljetusta
– Yleensä ihmissalakuljetukseen syyllistyvät yksityiset ihmiset, eivät valtiot, mutta nyt Australian viranomaiset ovat jopa organisoineet ihmissalakuljetusta, sanoo Laajapuro.
– Australiasta on tulossa valtio, joka ei piittaa turvapaikanhakijoiden kohtelua säätelevistä laeista.
Indonesian poliisi on vahvistanut Amnestylle löytäneensä vastaavan rahasumman miehistön hallusta. Amnestyn mukaan Australian viranomaiset ovat saattaneet maksaa myös heinäkuussa Australiasta käännytetyn aluksen miehistölle.
Viranomaiset vaarantaneet ihmishenkiä
– Amnestyn dokumentoimassa kahdessa tapauksessa rajavartioston ja merivoimien viranomaiset myös vaaransivat kymmenien ihmisten hengen pakottamalla heidät huonosti varusteltuihin aluksiin, sanoo Laajapuro.
Kun toukokuussa tapahtuneesta välikohtauksesta raportoitiin mediassa, Australian hallitus kielsi toistuvasti maksaneensa ihmissalakuljettajille. Hallituksen mukaan rajavartiosto oli vastannut pakolaisia kuljettaneen veneen lähettämään hätäkutsuun.
Amnestyn haastattelemat miehistön jäsenet ja veneen matkustajat kertoivat kuitenkin, ettei vene ollut merihädässä eikä se tehnyt hätäilmoitusta.
Australian rajaviranomaiset siirsivät veneessä olleet turvapaikanhakijat ensin rajavartioston alukseen ja sulkivat heidät selleihin. Yli viikon jälkeen viranomaiset siirsivät miehistön ja turvapaikanhakijat kahteen pienempään veneeseen.
Miehistölle annettiin ohje mennä Indonesiaan Roten saarelle, ja heille annettiin kartta, johon oli merkitty rantautumispaikat. Veneissä oli vain vähän polttoainetta ja toisen veneen polttoaine loppui merellä, minkä jälkeen kaikki matkustajat siirrettiin toiseen veneeseen.
Indonesialaiset paikalliset asukkaat pelastivat aluksen matkustajat sen ajettua karille.
Amnesty haastatteli raporttia varten veneessä ollutta 62 turvapaikanhakijaa, kuutta miehistön jäsentä sekä Indonesian poliisiviranomaisia. Lisäksi järjestön hallussa on kuvia ja videomateriaalia, joita kyydissä olleet ovat ottaneet merimatkan aikana.
”Australian otettava velvoitteensa vakavasti”
Amnesty vaatii tutkimusta siitä, onko Australian hallitus syyllistynyt rikoksiin ja laittomaan toimintaan.
Laittomat käännyttämiset merellä loukkaavat palautuskiellon periaatetta, jonka mukaan pakolaisia ei voi lähettää takaisin maihin, joissa heidän henkensä on uhattuna.
– Australian meripelastusoperaatiosta on tullut synonyymi haavoittuvimmassa asemassa olevien hyväksikäytölle, Niina Laajapuro sanoo.
Hän toivoo Australian ottavan vakavasti kansainväliset velvoitteet pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan.
– Jokaisella turvapaikkaa hakevalla ihmisellä on oikeus saada asiansa asianmukaisesti käsitellyksi. Australian on myös tarjottava alueen vesillä liikkuville pakolaisille turvallisia ja laillisia reittejä saapua maahan.