Guerreron osavaltiossa sijaitsevassa Acapulcossa oli murhattu elokuuhun mennessä jo 483 ihmistä.
Vaikka turvattomuus ei aurinkoisena lomaparatiisina tunnetun kaupungin keskustassa ensi vilkaisulta näy, valittavat paikalliset yrittäjät turismikadosta. Turistien kaikottua ovat monet liikkeet joutuneet sulkemaan ovensa eivätkä väkivallan värittämät uutiset paranna tilannetta.
Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun vastaavan työntekijän Abraham Ramos Gutierrezin mukaan myynti on pudonnut ainakin 20 prosentilla viimeisten kahden vuoden aikana.
Acapulco on kolmanneksi väkivaltaisin kaupunki koko maailmassa.
Myös kaupungissa taco-kojua pitävä Jorge Arturo Castillo kärsii asiakaspulasta.
– Ennen ihmiset lähtivät illalliselle ja keskusta oli iltaseitsemän ja kymmenen välillä täynnä, nyt moni ei enää uskalla poistua kotoaan.
Murhien määrä lisääntyi vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana 42 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.
Nuoria värvätään
Acapulco ei enää pitkään aikaan ole ollut turvallinen. Vuosina 2013 ja 2014 siellä tehtiin eniten henkirikoksia koko Meksikossa. Koko maailman mittakaavassa Acapulco on kolmanneksi väkivaltaisin kaupunki Venezuelan Caracasin ja Hondurasin San Pedro Sulan jälkeen.
Vaikka kartellien yhteenottoja tapahtuu myös kaupungin keskustassa ja turistirannoilla, pahin tilanne on kaupungin laitamilla, joita luotisade ravistelee säännöllisesti. Meksikolaisen El Universal -lehden mukaan ainakin kaksi ihmistä kuolee väkivaltaisesti päivittäin Acapulcossa.
Querreron aluejohtajan Rogelio Ortega Martinezin mukaan väkivalta on seurausta viiden alueella vaikuttavan kartellin valtataistelusta. Erityisen hankalan tilanteesta tekee se, että kartellien riveissä nähdään yhä useammin lapsia ja nuoria.
Nuorten värvääminen kartelleihin on helppoa suurten palkkioiden vuoksi. Guerreron syyttäjäviraston johtajan Miguel Angel Godinez Munozin mukaan palkkamurhista vastuussa ovat yleensä alle 20-vuotiaat nuoret. Nuoret voidaan myös pakottaa kartelleihin.
Kansalaisten itsepuolustusjoukkoja
Toisaalta Acapulcon asukkaat ovat lähteneet kitkemään väkivaltaa. Niin Acapulcossa kuin muuallakin Guerrerossa on perustettu niin sanottuja itsepuolustusjoukkoja. Paikallisista asukkaista koostuvat joukot ovat ottaneet tehtäväkseen huumekartelleja vastaan taistelun.
Meksikon valtio yritti aluksi lopettaa joukot laittomina, mutta hyväksyi lopulta ne osaksi kartellien vastaista taistelua.
Itsepuolustusjoukot ovat keränneet sekä kritiikkiä että kehuja. Niiden tarkoitusperiä on epäilty ja jotkut uskovat, että todellisuudessa ne tekevät yhteistyötä kartellien kanssa. Toisaalta taas ne ovat onnistuneet pitämään väkivallan kurissa ainakin joillakin alueilla niin hyvin kuin se on mahdollista.
Ihmiset pakenevat
Väkivallan vuoksi yhä useampi jättää Acapulcon ja lähtee etsimään turvallisempaa elämää muualta Meksikosta tai Yhdysvalloista. Yksi heistä on neljän lapsen äiti Elisa, joka joutui pakenemaan Acapulcosta jo toistamiseen.
Perhe ehti asua Yhdysvalloissa laittomasti kolme vuotta ennen kuin Elisan aviomies jäi kiinni ja karkotettiin. Muu perhe seurasi perässä ja yritti aloittaa elämän uudestaan Acapulcossa. Tilanne kaupungissa oli kuitenkin pahentunut entisestään.
– Sotilaat kidnappasivat 16-vuotiaan poikani, ja saimme uhkauksia. Poikani oli heidän hallussaan kolme päivää, emmekä edelleenkään tiedä kunnolla, miksi. Ilmeisesti hänen epäiltiin kuuluvan johonkin rikollisjärjestöön.
– Emme olisi halunneet lähteä uudestaan, mutta meillä ei ollut muuta mahdollisuutta. Ainoastaan 18-vuotias vanhin tyttäreni jäi Acapulcoon omasta tahdostaan.
Turvakodissa Tijuanassa
Nyt Elisa asuu lastensa kanssa tijuanalaisessa siirtolaisten turvakodissa. Hän aikoo anoa monien muiden tapaan turvapaikkaa Yhdysvalloista. Jos turvapaikkaa ei myönnetä, perhe yrittää ylittää rajan laittomasti.
Jälkimmäinen on todennäköisin vaihtoehto, sillä Elisan kokemaa uhkaa on vaikea näyttää todeksi. Acapulcoon perhe ei halua palata.
– Olemme täällä niin kauan, että pääsemme Yhdysvaltoihin laillisesti tai laittomasti.