Viimeinen sana
Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että Suomi on suurissa vaikeuksissa väen ikääntyessä, huoltosuhteen heiketessä ja viennin tökkiessä. Tarttis tehdä jotain, sanoi Mauno Koivisto pääministeriaikoinaan, ja niin tarttis nytkin. Mutta mitä?
Ratkaisu on yksinkertainen ja poistaa kerralla kaikki ongelmat: palautetaan Suomi Ruotsin yhteyteen niin kuin se oli 1200-luvulta vuoteen 1808. Jos Suomi hakisi ja tulisi nopeasti hyväksytyksi Ruotsin jäseneksi, pääsisimme Juha Sipilän koirakoulusta ennen kuin mitään peruuttamatonta vahinkoa ehtii tapahtua.
Kaipuu ruotsalaiseksi heräsi tiistaina kello 11, kun tajusin, että ne ovat oikeasti siirtymässä kuusituntiseen työpäivään ja käyttävät yhtenä perusteluna sitä, että kaikilla on sillä tavalla kivaa.
Ruotsissa perustellaan asioita sillä, että kaikilla on mukavampaa.
Kivaa!
Ruotsissa perustellaan asioita sillä, että kaikilla on mukavampaa. Ei puhuta kipeistä, mutta pakollisista leikkauksista. Ei ainoasta vaihtoehdosta. Ruotsilla on jo yksi maailman parhaista jääkiekkojoukkueista, menestystä jalkapallossa, tv-sarja Silta (sentään puoliksi tanskalaisten kanssa) ja maailmanlaajuinen musiikkivienti. Sen lisäksi töissäkin pitää olla kivaa, että vapaa-ajalla jaksaa paremmin nauttia elämästä.
Suomi ei ole Pohjoismaa. Pohjoismaissa, kuten Islannissa talouskriisi on ohi ja velat maksettu, koska maa kieltäytyi kuripolitiikasta. Ruotsissa tehdään niin kuin hyvältä tuntuu.
Suomessa Juha Sipilän hallituksen tavoitteena on vuonna 2015 pidentää työpäivää. Vuoropäivin perusteluna käytetään tuottavuuden ja kilpailukyvyn lisäämistä. Suomessa päätösten pitää tehdä kipeää.
Samaan aikaan englantilaiset ja jopa amerikkalainen Fortune-lehti ovat ihastellen kertoneet Ruotsin liukuvan kohti kuuden tunnin työpäivää. Monissa jutuissa esimerkkinä on tukholmalaisen ohjelmistoyhtiö Filimunduksen toimitusjohtaja Linus Feldt, joka sanoo, ettei kahdeksan tunnin työpäivä yksinkertaisesti ole tehokas. On lähes mahdotonta pysyä keskittyneenä niin kauan.
Filimunduksessa siirryttiin kuusituntiseen työpäivään viime vuonna. Feldtin perustelut ovat suomalaiselle lukijalle kuin toiselta planeetalta: enemmän aikaa perheelle, enemmän aikaa opetella uusia asioita, enemmän aikaa treenaamiselle.
Kuuden tunnin työpäivän aikana yhtiössä ei roikuta sosiaalisessa mediassa eikä muissa työntekoa häiritsevissä aktiviteeteissa. Kokoukset ovat minimissä. Näin tuottavuus on pysynyt samana lyhyemmässä ajassa.
Kuuden tunnin malli leviää Ruotsissa teollisuuteen ja hoitoalalle.
Toyotan Göteborgin tehtaalla ”kaikki ovat onnellisia”, perustelee johtaja Martin Banck Guardianille kuusituntista.
Helmikuussa Svartedalenin vanhainkodissa aloitettiin ensi vuoden loppuun asti kestävä kuuden tunnin kokeilu palkkoja pienentämättä. Laitokseen palkattiin 14 uutta hoitajaa. Kokeilussa selvitetään, saadaanko kulut takaisin parempana hoitona ja hoitajien työmoraalina.
Svartedalenin esimerkki on levinnyt ympäri Ruotsia muihin hoitolaitoksiin ja sairaaloihin.
Suomessa kokeiltiin 6+6-työvuoromallia 1990-luvulla. Kokemukset olivat hyviä, mutta kokeiluksi jäi, koska ketään ei sattunut.