Kahdentoista maan neuvottelijat pääsivät maanantaina yksimielisyyteen Tyynenmeren kauppasopimuksesta (TPP eli Trans-Pasific Partnership).
Kyseessä on yksi historian laajimmista vapaakauppasopimuksista, joka kattaa lähes 40 prosenttia maailmankaupasta. Mukana ovat maailman suurin talous Yhdysvallat sekä kolmanneksi suurin Japani.
Muut TPP-maat ovat Australia, Brunei, Chile, Kanada, Malesia, Meksiko, Peru, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vietnam.
Obama: Yhdysvallat haluaa kirjoittaa kaupan säännöt.
TPP-sopimusta pidetään merkittävänä voittona Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle, joka maanantaina ylisti sopimuksen sisältävän ”kauppasopimusten historian vahvimman sitoutumisen työntekijöiden ja ympäristön” suojelemiseen.
Läpikotaisin salainen
Arvostelijoiden mukaan kehut ovat aiheettomia. Närää herättää jo se, että TPP-neuvotteluja on käyty vuodesta 2008 lähtien salassa.
Sovun tarkkaa sisältöä ei julkistettu vieläkään, ja monista yksityiskohdista on vain medialle vuodatettuja tietoja.
Toinen arvostelua herättävä seikka on se, että TPP:hen sisältyy investointisuojasopimus (ISDS). Se antaa ainakin tietyin edellytyksin yhtiöille oikeuden haastaa valtiot oikeuteen, jos ne esimerkiksi ympäristölaeilla rajoittavat yhtiöiden mahdollisia tulevia voittoja.
Investointisuojasopimusta koskevat erimielisyydet ratkotaan välimiesoikeuksissa, jotka siis voivat antaa valtioita sitovia päätöksiä. Nykyään jo toimivissa välimiesoikeuksissa jäsenet valitaan usein yksityisen liike-elämän palveluksessa työskennelleistä asiantuntijoista.
Kilpajuoksu pohjalle
Global Justice Now -kansalaisjärjestön johtaja Nick Dearden tiivistää järjestön nettisivuilla kritiikin toteamalla, että TPP ei ole pelkkä kauppasopimus ahtaassa mielessä, vaan sen ”päätarkoitus on kirjoittaa uudelleen maailmanlaajuiset taloudelliset säännöt pääoman eduksi”.
Deardenin mukaan TPP suosii teollista maataloutta tavallisten viljelijöiden kustannuksella, lisää yhtiöiden valtaa internetissä ja kiihdyttää ”kilpajuoksua pohjalle” eli työn siirtämistä sinne, missä se tehdään halvimmalla.
TPP:n kannattajat toivovat ja arvostelijat pelkäävät, että sopimukseen pääseminen vauhdittaa myös neuvotteluja Yhdysvaltain ja EU:n välisestä vapaakauppasopimuksesta TTIP:stä.
Vastaveto Kiinalle
TPP on myös osa suurpolitiikkaa. Yhdysvallat ei ole erityisemmin peitellyt, että TPP on osaksi myös vastaveto Kiinan nousevalle talousmahdille.
Obama sanoi maanantaina, että ”kun yli 95 prosenttia potentiaalisista asiakkaistamme asuu rajojemme ulkopuolella, emme voi antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa globaalin talouden sääntöjä. Meidän on kirjoitettava nuo säännöt ja avattava uusia markkinoita amerikkalaisille tuotteille.”
Yhdysvalloille oli takaisku, että EU-maat yksi toisensa jälkeen liittyivät keväällä Kiina-vetoiseen Aasian infrastruktuuri-investointipankkiin (AIIB).
Ratkaisu lääkepatenteista
Atlantassa viime keskiviikosta lähtien käydyn TPP-neuvottelujen viimeisen kierroksen viimeinen ratkaistu kiista koski uuden sukupolven biolääkkeiden patentteja. Yhdysvallat halusi 12 vuoden suoja-ajan uusille lääkkeille, Australian vetämä vastakkainen linja halusi supistaa suoja-ajan viiteen vuoteen.
New York Timesin mukaan kiista ratkaistiin sopimalla suoja-ajasta, joka vaihtelee 5-8 vuoden rajoissa.
Arvostelijoiden mukaan tämäkin nostaa julkisen vallan lääkekustannuksia monissa maissa, joissa geneeriset lääkkeet ovat laajasti käytössä.
Vaatii ratifioinnin
Ennen kuin TPP-sopimus astuu voimaan, se on ratifioitava kaikissa 12 maassa.
Ainakaan Yhdysvaltain kongressissa ratifiointi ei ole läpihuutojuttu, vaikka presidentti Obama saikin kesäkuussa valtuudet niin sanottuun ”ohituskaistaan”. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kongressi voi puuttua sopimuksen sisältöön, vaan ainoastaan hyväksyä tai hylätä sen.
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders sanoi maanantaina, että TPP on ”tuhoisa sopimus”, jossa ”Wall Street ja suuryhtiöt ovat jälleen kerran voittajia”.
Sandersin mukaan sopimus heikentää sekä kuluttajien että työntekijöiden asemaa.
Toiselta laidalta sopimusta arvostelee muun muassa Donald Trump, joka tavoittelee republikaanien ehdokkuutta. Trump twiittasi maanantaina, että TPP on ”hirvittävä sopimus”, jota ”muut maat käyttävät hyväkseen huiputtaakseen Yhdysvaltoja”.