Työmarkkinoiden keskusjärjestöt käynnistivät tiistaina neuvottelut Suomen kilpailukykyä kohentavasta laajasta työmarkkinaratkaisusta. Tällä kerralla neuvotteluille ei ole asetettu jyrkkää takarajaa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan aikaa on ”muutamia viikkoja”.
Aiempi takaraja oli maanantai 28.9. virka-ajan loppuun kello 16:een mennessä. Jo etukäteen oli tiedossa, ettei järjestöillä ole tarjota hallitukselle valmista ratkaisua niin kireällä aikataululla. Pääministeri kehotti järjestöjä jatkamaan neuvotteluja ja sen ne tekevät.
Järjestöjen tavoitteena on korvata hallituksen kaavailemat ”pakkolait” työmarkkinasopimuksella. Hallitus vie joka tapauksessa keskiviikkona eduskuntaan tiedonannon, jossa se esittelee omat suunnitelmansa ”kilpailukykyloikaksi”.
Hallitus muutti esitystään pakkolakien sisällöstä. Sunnuntai- ja ylityölisien leikkauksista luovutaan ja vastaava kustannusten alennus otetaan leikkaamalla lomarahoja kolmanneksella.
Lomapalkka lakiin
Lomarahat ovat sopimuspohjaisia, eikä niitä saa kaikki palkansaajat. Jotta niitä voidaan leikata, lomarahat pitää ensin säätää lailla koskemaan kaikkia.
Muilta osin hallituksen leikkauspaketti on pysynyt lähes ennallaan. Siihen sisältyvät loppiaisen ja helatorstain muuttaminen korvattaviksi vapaapäiviksi, vuosiloman enimmäispituuden rajoittaminen kuuteen viikkoon sekä ensimmäisen sairauspäivän omavastuu ja kahdeksan seuraavan päivän sairausajan palkan alentaminen 20 prosentilla.
Naisvaltaisten alojen hyväksi koituisi hallituksen esitys korvata perhevapaista työnantajalle aiheutuvia kuluja 2 500 euron kertakorvauksella.
”Ei riemukkaita päätöksiä”
Pääministeri Sipilän neuvottelukehotus otettiin järjestöissä vastaan tyytyväisinä. Puheenjohtaja Lauri Lyly totesi SAK:n tarjonneen työnantajille äärimaltillista kolmen vuoden palkkanäkymää, mikä on enemmän kuin nämä uskalsivat edes odottaa.
Esityksessään SAK torjuu työehtojen heikennykset ja tarjoaa kilpailukyvyn parantamiseen muita keinoja.
Elinkeinoelämän vastatarjoukseen Lyly ei ollut tyytyväinen.
– EK tarjoaa sopimuspöytään samoja keinoja kuin hallitus, Lyly totesi.
EK:n maanantaina julkistamat tavoitteet eivät monessakaan kohdassa poikkea hallituksen esityksistä. EK:n mielestä osa ratkaisusta sovittaisiin keskitetysti ja osa alakohtaisesti.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi oven olevan nyt auki tasapuoliselle ja oikeudenmukaiselle ratkaisulle.
– Riemukkaita päätöksiä ei ole odotettavissa, mutta sitä tärkeämpää on hakea oikeudenmukaisia ratkaisuja, Palola totesi.
”Ei loikkaa ilman sopimista”
Akavan Sture Fjäderin mukaan hallitus tarvitsee tavoitteidensa toteuttamiseen laajemman paketin, jossa ovat mukana työ- ja virkaehtosopimukset.
– Hallituksen kilpailukykyhyppy ei synny ilman yhdessä sopimista. Tästä ei päästä yli eikä ympäri, Fjäder totesi.
Myös KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on tyytyväinen neuvottelujen jatkumiseen.
KT:n omassa ehdotuksessa pääosa viiden prosentin palkkakustannusten alentamisesta toteutettaisiin puolittamalla lomarahat ja pidentämällä työaikaa. Työaikaa pidennettäisiin mm. lyhentämällä lakisääteistä pidempiä vuosilomia.
KT edellyttää myös, että hallituksen esitykseen sisältyvä työnantajamaksujen alennus koskee myös kuntatyönantajia. Pelkästään yksityistä sektoria koskeva alennus vääristäisi kilpailua ja houkuttelisi yksityistämään sosiaali- ja terveyspalveluja.