Hallitus korvaa ylityö- ja sunnuntailisien leikkaamisen leikkaamalla 30 prosenttia lomarahasta. Ennen kuin lomarahaa voi leikata, se pitää säätää lakisääteiseksi, mikä tuo sen piiriin 225 000 uutta palkansaajaa järjestäytymättömissä pienyrityksissä.
Hallitus ei tiennyt, ettei kaikilla palkansaajilla ole lomarahaa ja sen uusi linjaus tuli epämiellyttävänä yllätyksenä osalle elinkeinoelämän järjestöjä.
Lomarahan ulottaminen aloille, joilla velvoitetta ei ole aiemmin ollut, merkitsee näille yrityksille huomattavia lisäkustannuksia, valitti Suomen Yrittäjät.
Hallituksen on varmistettava, että uusi lainsäädäntö ei nosta yhdenkään yrityksen kustannuksia, vaati Keskuskauppakamari.
– Hallituksen pitää selventää päätöstään mahdollisimman pian. Uusi sääntely ei saa kohdistua niihin yrityksiin, jotka eivät nyt ole lomarahan piirissä. Viestimme hallitukselle on: ei uusia esteitä työllistämiselle ja kasvulle. Nyt tarvitaan päätöksiä, joilla lisätään yritysten mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja, toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.
– Lakisääteisyys on parannus niiden alojen kannalta, joilla lomaraha puuttuu työehtosopimuksesta, tai joilla työehtosopimusta ei ole, sanoo puolestaan teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas Ammattiliitto Prosta.
Pron mukaan osa pelialasta ja mainostoimistoista ovat ilman työehtosopimusta. Samoin isännöinti-, kiinteistö-, uusmedia-alalta puuttuu tes ja heihin muutos lomarahassa vaikuttaa.
Leikkaamisen tapa epäselvä
Lomarahan pienentämisen tapa on vielä epäselvä. Lomaraha on yleensä noin puolet vuosilomapalkasta. Jos lomaa on 24 päivää, niin siitä puolet eli 50 prosenttia on 12 päivää. 30 lomapäivän osalta 50 prosenttia on 15 päivää.
Lomarahasta maksetaan yleensä puolet lomalle lähtiessä ja puolet lomalta palattaessa, mutta käytännöt vaihtelevat. Lomaraha voidaan myös vaihtaa vapaaksi, mistä on useissa työehtosopimuksissa omat laskukaavansa.