Työmarkkinajärjestöt eivät jatka neuvotteluita hallituksen esittämien pakkolakien korvaamisesta muilla kilpailukykyä parantavilla tavoilla. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat .
Järjestöt vievät tämän viestin pääministeri Juha Sipilälle, valtiovarainministeri Alexander Stubbille ja oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille maanantaina kello 16, joka on Sipilän asettama takaraja.
HS:n mukaan neuvottelujen kariutuminen johtuu siitä, että SAK ei suostu neuvottelemaan työehtojen heikennyksistä eikä EK vuoden 2017 palkkamaltista nyt.
Palkansaajajärjestöt haluavat neuvotella tulevista palkkaratkaisuista, mutta työnantajat vain yritysten yksikkötyökustannusten alentamisesta. SAK tarjosi viime viikolla nollakorotuksia vuodelle 2017.
Hallitus vie työelämän heikennykset tiedonantona eduskuntaan keskiviikkona. Se aikoo leikata sunnuntai- ja ylityökorvauksia, pitkiä lomia ja muuttaa loppiaisen sekä helatorstain työpäiviksi ja laittaa karenssin ensimmäiseen sairauspäivään. Lisäksi työmarkkinajärjestöiltä ollaan viemässä oikeus sopia lakia paremmista työehdoista.
Tiedonanto merkitsee kuitenkin vasta lainvalmistelun käynnistymistä. Työmarkkinajärjestöillä on todellisuudessa runsaasti aikaa sopia paketista, joka korvaa pakkolait.
Valitse itse leikkauksesi
Työnantajien EK julkisti maanantaina oman esityksensä kilpailukyvyn parantamiseksi. Sen perusteella on helppo ymmärtää, miksi neuvotteluissa ei edetty. Työnantajien esitys noudattaa melko tarkkaan niitä linjauksia, jotka hallitus aikoo joka tapauksessa toteuttaa.
Ainoa ero hallituksen esittämiin toimiin on se, että eri aloilla voitaisiin päättää osasta heikennyksiä eri tavoin. Näitä ovat työajan pidentäminen, lomarahan leikkaus joko kokonaan, puoleen tai neljäsosaan sekä hallituksenkin esittämät ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaaminen.
EK:n mukaan sen esittämät toimet parantaisivat kilpailukykyä hallituksen vaatimalla viidellä prosentilla.
SAK:n mukaan sen esittämät äärimaltilliset palkkaratkaisut vuonna 2017 ja 2018 parantavat Suomen kustannuskilpailukykyä 6,5 prosenttia, mikä on 1,5 prosenttiyksikköä hallituksen esittämää viiden prosentin palkkalinjaa parempi tulos.