Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin on tyytyväinen SAK:n hallituksen tekemään esitykseen kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.
Selinin mielestä vientisektorivetoinen palkanmuodostusmalli sekä nollalinja ovat erittäin kovia esityksiä.
– Iloitsen siitä, että SAK:n hallituksessa saimme tehtyä kattavan, vaikuttavan ja oikeudenmukaisen esityksen. Haluamme parantaa asioita neuvottelemalla, kuten liittojemme jäsenetkin. Heistä 80 prosenttia haluaa SAK:n luottamushenkilöpaneelin perusteella ratkaista asiat sopimalla, Selin toteaa.
Näin haluamme varmistaa, ettei palkansaajan säästäminen siirry ainoastaan omistajien kukkaroon.
Edellyttää uudenlaista neuvottelumallia
Esityksessä on uutta tapa, jolla vuodesta 2018 eteenpäin neuvoteltaisiin palkkaratkaisut, eli palkanmuodostus tapahtuisi vientisektorin kantokyvyn pohjalta.
– Toivon kovasti, että EK tarttuu esitykseen vientisektorivetoisesta palkanmuodostuksesta. Se edellyttää uudenlaista neuvottelumallia ja merkittäviä uudistuksia keskusjärjestöjen sisäisessä tavassa työskennellä.
PAM haluaa huomioida osinkopolitiikkaa yhdessä palkankorotusvaran kanssa.
– Palkanmuodostuksessa edellytämme, että osinkopolitiikka huomioidaan arvioitaessa palkankorotusvaraa. Näin haluamme varmistaa, ettei palkansaajan säästäminen siirry ainoastaan omistajien kukkaroon.
Nollalinja parempi kuin työehtojen leikkaaminen
Vuoden 2017 nollaratkaisua Selin pitää erittäin kovana esityksenä, kun takana on jo useita erittäin maltillisia palkkaratkaisuja.
– Nollalinja on kuitenkin huomattavasti parempi vaihtoehto palkansaajalle kuin yksittäisten työehtojen leikkaaminen.
SAK:n esitys ei leikkaisi työehtoja ja palkkoja. Samalla kuitenkin tehtäisiin kokonaisvaltainen ratkaisu, jolla on Selinin mielestä nopeampi vaikutus kansantalouteen kuin hallituksen esittämillä leikkauksilla.