SAK:n tavoin toimihenkilökeskusjärjestö STTK on valmistellut kilpailukyvyn parantamiseksi oman esityksensä.
– STTK arvioi omia esityksiään seuraavaksi yhteistyössä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa. Haluamme välttää julkisuudessa käytävää miekkailua toimijoiden kesken. Tavoitteemme on, että palkansaajat voivat tämän jälkeen tehdä hallitukselle yhteisen esityksen toimista, joilla Suomen kilpailukykyä parannetaan, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.
Maan hallitus on tehnyt esitykset viiden prosentin kilpailukykypaketin toteuttamiseksi. Hallitus on ilmoittanut toteuttavansa esitykset tavanomaisesta poiketen pakkolainsäädännöllä ilman, että työ- ja virkaehtosopimuksilla voitaisiin sopia toisin paremmista ehdoista.
STTK:n mielestä hallituksen esitykselle vaihtoehtoiset toimet tulisi yhdistää maltilliseen palkkaratkaisuun.
– Se loisi työmarkkinoille ennustettavuutta ja vakautta sekä turvaisi ostovoimaa. Muussa tapauksessa ja pakkolakien varjossa edessä on vuoden kuluttua hyvin levoton työmarkkinakierros.
Arviovaltakiistat taka-alalle
STTK:n mielestä ammattiyhdistysliikkeen voima on yhteistyössä ja suomalaisen yhteiskunnan voima kolmikantaisessa sopimisessa. Palola toivoo, että erilaiset arvovaltakiistat ja tiukat aikataulut jätetään nyt taka-alalle, mennään neuvotteluihin ja haetaan yhdessä Suomen etua.
– Palkansaajille ei ole luvassa hyviä vaihtoehtoja, mutta STTK haluaa edetä neuvotteluteitse. Oikea osoite on neuvottelupöytä. Vain siellä voidaan saavuttaa yksipuolista sanelua oikeudenmukaisempia ja tasapuolisempia ratkaisuja.
Vakautta Palola painottaa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa Suomessa on talousvaikeuksien lisäksi kasvava joukko turvapaikanhakijoita. On ennustettu, että lukumäärä kasvaa jopa 50 000:een.
– Poikkeuksellisessa tilanteessa olisi ensiarvoisen tärkeää vakauttaa yhteiskuntaa keinoilla, jotka on hyviksi havaittu. Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä on yksi tällainen vakauttaja. Kun maailmalla ja Suomen rajoilla myrskyää, kotona on hyvä säilyttää rauha maassa, Antti Palola sanoo.