Vasemmistoliiton poliittisen sihteerin Jussi Saramon mielestä Suomessa kyseenalaistetaan hämmästyttävän vähän Juha Sipilän, Timo Soinin ja Alexander Stubbin logiikkaa siitä, että Suomi nousee kun rahaa siirretään työntekijöiden palkoista omistajien osinkoihin.
”Siitähän 5 prosentin palkkaleikkauksissa on kyse. Valtiokin menettää palkkojen leikkauksessa yli miljardin verotuloja ja joutuu ottamaan lisää velkaa”, Saramo kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.
Saramo kirjoittaa vientiteollisuuden palkkojen sivukuluineen olevan Suomessa selvästi Pohjoismaiden pienimmät ja Saksankin alapuolella. Jokaista toimialaa erikseen tarkastellessa Suomi on kilpailukykyinen muiden muassa metalli- ja metsäteollisuudessa.
”Molempien vienti on alkanut vetää ja investointeja tehdään lisää. Palkkojen leikkaamisella ei saada yhtään uutta työpaikkaa, vain omistajien voitot kasvaisivat.”
Hän jatkaa, etteivät Sipilä, Soini ja Stubb ole kertoneet, missä ovat ne työpaikat, jotka vientisektorille syntyisivät palkkojen leikkausten myötä.
”Syykin on selvä. Koko operaatio tehdään omistajien, ei Suomen edun hyväksi. Tässä Sipilä seuraa edeltäjiään Esko Ahoa ja Matti Vanhasta. Kekkosesta ja Alkiosta on liian pitkä aika.”
”Velka ongelmien seuraus”
Saramon mukaan velkaantuminen ei ole Suomen pääongelma, velka on ongelmien seuraus.
”Jos meillä ei olisi työttömyyttä, emme joutuisi ottamaan velkaakaan. Jos suuryritykset ja rikkaat eivät kiertäisi veroja, emme joutuisi ottamaan velkaakaan. Hallituksen pitäisi siis puuttua näihin, sen sijaan että se yrittää mahdotonta työntekijöiden kustannuksella.”
Saramon mukaan nousua voidaan avittaa esimerkiksi seuraavilla toimilla.
Veromuutoksilla voidaan lisätä työtä: ”Alennetaan esimerkiksi työvoimavaltaisten palvelualojen arvonlisäveroja. Järjetöntä että kortistossa on tuhansia parturi-kampaajia.”
Valtionyhtiöt työllistämään: ”Valtionyhtiöt on palautettava tuomaan kokonaisvaltaista hyötyä, ei maksimoimaan johdon bonuksia lyhyen tähtäimen tuotoilla. Hyvä esimerkki valtion kyvystä toimia on Turun telakan pelastaminen, joka ensin tuomittiin mahdottomaksi.”
Koulutuksella lisätään osaamista: ”Koulutusleikkaukset on peruttava ja päinvastoin vahvistettava Suomen tulevaisuuden osaamista.”
Veronkierron estämisellä lisätään tuloja: ”Suomen on tehtävä välittömästi sekä kotimaisia päätöksiä veronkierron lopettamiseksi että otettava suuryritysten ja rikkaiden veronkierron lopettaminen EU-politiikan kärjeksi.”
Yritystuilla luodaan uutta työtä: ”Miljardien yritystuet on suunnattava uudelleen maksimoimaan kotimaiset työpaikat ja tulevaisuudessa arvokas punavihreä tuotanto. Esimerkiksi Saksa ja Kiina panostavat täysillä uusiutuvaan energiaan, meidän on otettava juna kiinni.”