Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, varatuomari Annika Lapintie (vas.) ennakoi, että joidenkin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan liittyvien toimien laillisuutta joudutaan puntaroimaan tarkkaan. Esimerkiksi työsuhteen purkamisen edellytysten määrittely paikallisesti sopien tuskin toteutuu perustuslain suojan vuoksi, Lapintie toteaa Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton Uusi invalidi -lehdessä .
– Sosiaalipolitiikassa keskeiseksi noussee rajujen leikkausten arviointi perusoikeusnäkökulmasta. Perustuslaki tai kansainväliset ihmisoikeussopimukset eivät suoraan kiellä leikkauksia, mutta ne asettavat suuntaviivat ja rajat. Leikkausvaikutukset on aina arvioitava, leikkaukset eivät saa olla syrjiviä eivätkä kohdistua erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, Lapintie sanoo lehdessä.
Näistä asioista Suomi on jo saanut huomautuksia EU:n perusoikeusvirastolta ja Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta.
Lapintien mukaan kunkin toimen laillisuus tullaan arvioimaan siinä vaiheessa, kun eduskunta alkaa käsitellä hallituksen lakiesitystä. Jo ennakkoon hän lehden mukaan kavahtaa eduskuntaan mahdollisesti tulevia ”yhteiskuntasopimuksen” korvaavia hallituksen esityksiä.
Perustuslakivaliokunnalla on valtaa, vakuuttaa Lapintie.
– Kyllä perustuslakivaliokunnalla on tehtäviensä mukainen valta – tai vastuu – ja se myös käyttää sitä. Tämän osoitti viime kaudella sote-uudistuksen pysähtyminen perustuslakivaliokunnan kantaan. Toinen esimerkki on yhdenvertaisuuslaki, johon perustuslakivaliokunta edellytti merkittäviä muutoksia.