SAK:n hallitus päättää torstaina, minkälaisen vastaehdotuksen se tekee hallituksen esittämille työehtojen heikennyksille. Keskusjärjestöistä STTK ja Akava ovat valmiita neuvottelemaan kilpailukyvyn parantamisesta viidellä prosentilla, mutta SAK:n työvaliokunta vaati maanantaina isompia kokonaisuuksia neuvottelupöytään.
Pääministeri Juha Sipilä on antanut keskusjärjestöille aikaa ensi maanantaihin kello 16:een tehdä vaihtoehtoisia esityksiä, jotta esimerkiksi sunnuntailisien poistaminen voidaan ottaa pois kilpailukykypaketista. Hallitus vie asian tiedonantona eduskuntaan keskiviikkona 30. syyskuuta.
”SAK valmis leikkauksiin?”
SAK:n kentältä kerättiin leikkauksia vastustava julkilausuma, jonka allekirjoitti alle kahdessa vuorokaudessa 139 pääluottamusmiestä, ammattiliittotyöntekijää ja ay-aktiivia sekä kymmenen ammattiosastoa. He edustavat tahoillaan tuhansia SAK:laisia työntekijöitä.
Myös pääkaupunkiseudun ruohonjuuritason ay-aktiivien verkosto vaatii torjumaan työelämän heikennykset.
139 allekirjoitusta keränneessä vetoomuksessa sanotaan, että ”olemme huolestuneena seuranneet, miten myös SAK:n johto on ilmoittanut, että työssäkäyvien on osallistuttava talkoisiin yhteiskunnan pelastamiseksi. Käytännössä vaikuttaa siltä, että leikkauksiin ollaan valmiita, mutta ei keinolla millä hyvänsä”.
Allekirjoittajat muistuttavat SAK:n johdolle, että työssäkäyvät ovat olleet talkoissa jo vuosia ja Suomessa on yli puolimiljoonaa työssäkäyvää köyhää.
”Katsomme, että SAK ei voi sopia palkansaajien aseman heikentämisestä millään tavalla tilanteessa, jossa yrityksille ja yhtiöille ei tule minkäänlaisia pakotteita työllistää, maksaa veroja Suomeen tai osallistua muutoin maamme talouden suotuisaan kehitykseen.”
Vetoomuksessa todetaan, että mikäli SAK ei osoita solidaarisuutta koko työväenluokkaa kohtaan, ei mikään muukaan taho ole puolustamassa hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita.
”Me, julkilausuman allekirjoittaneet, katsomme, että SAK ei voi hyväksyä minkäänlaisia heikennyksiä maan hallituksen toimesta sosiaaliturvaan ja -tukiin, eläkkeisiin, palkkoihin ja muihin työntekijöiden etuihin, varhaiskasvatukseen, koulutukseen ym., joille koko hyvinvointiyhteiskuntamme perusta on rakennettu.”
”Tarvetta leikkauksille ei ole”
Pääkaupunkiseudun ruohonjuuritason ay-aktiivien verkosto on sitä mieltä, että julkisuudessa käyty keskustelu ei perustu faktoihin.
”Suomessa ei todellisuudessa ole leikkaustarvetta. Harmaan talouden kitkemisellä, aggressiivisen verosuunnittelun estämisellä ja työllistämisvelvollisuuksien lisäämisellä on mahdollisuus saada aikaan hyvinvoinnin tasaisempi jakautuminen. Tuottavuusloikka voidaan toteuttaa ainoastaan yleistä työaikaa lyhentämällä – työajan pidennykset vain pahentavat työttömyyttä”, he toteavat.
Aktiivien mielestä neuvottelu nykyisen hallituksen kanssa on kiristyspolitiikan hyväksymistä.
”Hallitusohjelma on kokonaisuudessaan köyhän ja palkansaajan aseman heikentämistä, jotka ovat kokonaisuudessaan vaalituloksista riippumatta estettävä keinolla millä hyvänsä. Se on solidaarisuutta ja osoitus siitä, että ay-liike ei ole unohtanut ihmisyyttä ja inhimillisyyttä.”
Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Metallin pääluottamusmiehet Ilpo Haaja ja Raija-Riitta Luiro-Piippo ja PAMin ammattiosaston varapuheenjohtaja Joonas Tuomivaara.