Hallitus houkuttelee palkansaajia luopumaan ylityö- ja sunnuntaikorvauksista parantamalla muutosturvaa 30 miljoonalla eurolla. Muutosturvan parantaminen koskisi yli 20 henkeä työllistävistä yrityksistä irtisanottuja.
Hallituksen avaus jättää joka kolmannen yksityisen sektorin palkansaajan mahdollisten työnantajan maksamien muutosturvatoimien ulkopuolelle, kirjoittaa STTK:n yhteiskuntasuhteiden johtaja Jukka Ihanus keskusjärjestön blogissa tiistaina.
Alle 20 henkeä työskentelevissä yrityksissä työskentelee noin puoli miljoonaa palkansaajaa.
Ihanuksen mukaan muutosturvan parantamisen tulisi olla hallituksen esitystä laajempi ja kattavampi, jotta kokonaisuus olisi tasapainoisempi.
STTK:n kannattama vaihtoehtoinen malli on muutosturvaan sisältyvän koulutuksen rahoittaminen työnantajilta kollektiivisesti kerättävällä muutosturvamaksulla. Tällöin irtisanotun näkökulmasta toimenpiteisiin pääsy on riippumaton työnantajan koosta tai taloudellisesta tilanteesta. Työnantajilta kerättävä potti olisi myös suurempi kuin hallituksen mallissa ja useampi työtön saisi mahdollisuuden koulutukseen.
Ikääntyneillä osaamisvajetta
Suomen työmarkkinat ovat murroksessa rakennemuutoksen ja pitkittyneen taantuman johdosta. Ihanus lainaa Suomen Pankin näkemystä, jonka mukaan työttömyyden kasvu on seurausta siitä, että työpaikkoja luovia aloittavia yrityksiä ei synny tarpeeksi eikä työttömillä ole aina uusissa työpaikoissa tarvittavaa osaamista. Työntekijän turva on ajantasaisessa osaamisessa ja kyvyssä liikkua ammatillisesti työtehtävästä toiseen.
Muutosturvaa tarvitsevat erityisesti yli 50-vuotiaat työntekijät. Yli 50-vuotiaita oli elokuussa työttömänä 125 600 eli 8 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 55-vuotiaita oli työttömänä 88 100, mikä on 6 000 enemmän kuin vuosi sitten.
Ihanus kirjoittaa, että työikäisessä väestössä on myös osaamisvajetta, joka vaikeuttaa uudelleen työllistymistä työttömyyden kohdatessa. Suomessa on 650 000 aikuista, joille tietotekniikan käyttö tuottaa vaikeuksia. Heistä 70 prosenttia on yli 50-vuotiaita. Perustaitojen, kuten luku- ja numerotaitojen, kanssa kamppailee 300 000 aikuista.
Maksut uuteen rahastoon
STTK:n tavoitteena elokuussa kariutuneissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa oli, että työnantajat osallistuisivat tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottujen muutosturvatoimien rahoittamiseen.
STTK:n esittämässä mallissa muutosturvatoimien rahoitus kerättäisiin perimällä erillistä maksua työnantajilta. Työnantajien maksu voisi olla työttömyysvakuutusmaksun tapaan tasasuuruinen kaikille työnantajille tai se voisi olla porrastettu yrityskoon mukaisesti. Maksut tilitettäisiin Työttömyysvakuutusrahaston yhteyteen perustettavaan Muutosturvarahastoon. Irtisanomisiin liittyvä kustannusriski jakaantuisi näin kaikkien työnantajien kesken. Tämä ei nostaisi työllistämisen kynnystä.