Esimerkin Sari Sairaanhoitaja saa palkkaa 3 055 euroa kuussa, joka oli viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan keskimääräinen säännöllisen työajan sairaanhoitajan ansio. Hänen miehensä – tässä esimerkissä – ansaitsee 3 345 euroa kuussa.
Kahden lapsen perheen bruttotulot ovat yhteensä 6 400 euroa. Lapset ovat 4- ja 7-vuotiaat. Perheellä on velkainen omistusasunto ja auto.
Hallituksen säästölista leikkaa vuoden aikana Sari Sairaanhoitajan perheeltä seuraavasti:
– Lapsilisän leikkaus 190 euroa
– Päivähoitomaksujen korotus 495 euroa
– Koululaisten iltapäivämaksujen korotus 760 euroa
– Asuntolainan korkovähennyksen leikkaus 85 euroa
– Ajoneuvovero kasvaa 60 euroa
Perheen 1 590 euron menetyksestä Sarin osuus on puolet, 795 euroa vuodessa.
Sari maksaa kalliisti
kilpailukykyhypystä
Sari Sairaanhoitaja maksaa myös Suomen kilpailukykypottiin palkastaan reilun kakun. Sunnuntaityölisistä ja ylityökorvauksista leikataan keskimäärin kaksi prosenttiyksikköä.
Sari tekee yhden sunnuntaivuoron kuukaudessa eli saa kahdeksan tunnin ekstrapalkan, noin 142 euroa. Tästä hallitus leikkaa 25 prosenttia eli noin 36 euroa, joka on jo yksin yli prosenttiyksikön.
Sunnuntailisän ja ylityölisien leikkaamisesta koituu Sarille menetystä varovaisestikin arvioiden kaksi prosenttiyksikköä eli 61 euroa kuukaudessa ja vuodessa 11 x 61 euroa, yhteensä 671 euroa.
Sarin työaika joko pitenee tai palkkaa leikataan kahdelta päivältä, koska loppiaiselta ja helatorstailta ei makseta palkkaa. Menetys on 2 x 142 euroa, yhteensä 284 euroa.
Sairastaminen
on kallista
Jos Sari Sairaanhoitaja sairastaa naistyöntekijän keskiarvon verran 11 päivää vuodessa, hän menettää sairaus-ajan ensimmäisen päivän palkan ja seuraavilta päiviltä korvaus on 80 prosenttia
Oletetaan, että hän potee kiusallista flunssaa pari kertaa vuodessa. Hän menettää kahden päivän palkan eli 284 euroa. Lisäksi hän menettää 20 prosenttia yhdeksältä päivältä eli 0,2 x 9 x 142 euroa, yhteensä noin 256 euroa.
Pahimmillaan Sari saattaa menettää kahdeksan lomapäivää.
Sari Sairaanhoitajan palkasta leikataan noin 1 495 euroa vuodessa, mikäli hallitus toteuttaa aikomansa työelämän leikkaukset. Nettona Sari rahoittaa kilpailukykyhyppyä noin 1 040 euroa laskettuna 30 prosentin veroasteella.
Lähteet:
STTK:n pääekonomisti Ralf Sundin haastattelu
SAK: Arvio hallituksen esittämistä toimista kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi
Väestöliitto: Tärkeimmät säästökohteet ja vaikutukset lapsiperheiden kannalta
Tilastokeskuksen PX-Web-tietokannat