SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder viestittivät tiukasti hallituksen pakkolainsäädäntöä vastaan perjantaina järjestetyssä mielenilmauksessa. Tälle viestille tuli täysi tuki noin 30 000:lta Helsinkiin Rautatientorille kokoontuneelta mielenosoittajalta.
STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi mielenilmauksen vahvistaneen palkansaajaliikkeen yhteistyötä ja yksituumaisuutta.
– Ihmettelen, jos hallitus ei tee johtopäätöksiä. Siellä kuviteltiin, että tällaista ei saataisi aikaan. Sateesta huolimatta henki oli positiivinen, kertoo kaksi tuntia mielenosoitusta seurannut Sund.
Nyt kuului aidosti kentän ääni, Huutola kuvailee mielenilmauksen jälkeisiä tunnelmia.
Hän muistuttaa, että vastaavaa mielenilmausta ei ole nähty 90-luvun Esko Ahon (kesk.) hallituskauden jälkeen.
– Olihan tämä hyvin poikkeuksellinen tilaisuus. Kyllä tämä antoi boostia vaihtoehtoisen neuvottelutien etsimiselle, Sund arvioi.
”Kentän ääni kuului”
Myös SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola painottaa, että maan hallitus ei voi ohittaa mielenilmausta. Työntekijät ovat olleet aktiivisesti liikkeellä jo viime viikosta lähtien.
– Nyt kuului aidosti kentän ääni, Huutola kuvailee mielenilmauksen jälkeisiä tunnelmia.
Huutola pitää mahdollisena, että neuvotteluja voidaan käydä ensi viikolla. Tämä edellyttää, että neuvottelut käydään työmarkkinaosapuolten kesken.
SAK:n kuusihenkinen työvaliokunta arvioi maanantai-iltana edellytyksiä neuvottelujen aloittamiselle. Työvaliokunta arvioi tasavertaisten neuvottelujen edellytyksiä. Mahdollisten neuvottelujen aloittaminen edellyttää vielä SAK:n hallituksen päätöstä.
– Sovittelun mahdollisuus on olemassa, jos EK tulee neuvottelupöytään. Nythän EK ei ole pistänyt tikkua ristiin, Huutola arvioi.
Pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ilmoitusta parin viikon aikalisästä työmarkkinajärjestöjen vaihtoehtoesityksen neuvotteluille 30.9. saakka hän pitää positiivisena. Mitään takeita ei kuitenkaan vielä ole, että tässä ajassa saadaan esitykset valmiiksi.