Helsingin Rautatietorille odotetaan perjantaiksi kymmeniä tuhansia mielenosoittajia. Mieltä osoitetaan myös muualla maassa.
Palvelualan ammattiliitto PAM kertoi torstaina, että alalta osallistuu poliittiseen mielenilmaisuun noin 60 000 työntekijää. Toisesta suuresta ammattiliitosta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä kerrottiin UP-uutispalvelulle, että liiton jäsenistä mieltään osoittaa noin 55 000.
– Viisi tuhatta tulee Helsinkiin ja 50 000 osoittaa mieltään maakunnissa, JHL:n viestintäpäällikkö Juhana Harju kertoo.
PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan mielenilmaukseen osallistuvien palvelualojen työntekijöiden määrä voi olla ennakkoon saatuja arvioita suurempi.
– Kaikki eivät pääse Rautatientorille ja siksi monilla paikkakunnilla ja työpaikoilla on samanaikaisesti omia mielenilmauksia, joihin toivon kaikkien osallistuvan, Selin kannustaa.
Osa palvelualojen työpaikoista, kuten kaupoista ja ravintoloista on kiinni perjantaina klo 11–13. Mielenilmauksella voi Selinin mukaan olla vaikutuksia toimintoihin koko perjantain ajan.
Elintarviketyöntekijöiden liiton SEL:n jäsenistä mielenosoitukseen osallistuu yli 10 000, joista joka kymmenes tulee Rautatientorin suurmielenosoitukseen. Muualla toimenpiteet vaihtelevat 15 minuutin työnseisauksesta vuorokauden tai jopa pitempiin ulosmarsseihin.
Temppuilu lisää ahdistusta
Ann Selin näkee palkansaajien suuttumukselle vahvat perusteet.
– Sunnuntaityökorvausten heikentäminen ja muut hallituksen leikkaussuunnitelmat vaikuttavat rajusti työntekijöiden arkeen. Leikkaukset kohdistuvat pienipalkkaisiin työntekijöihin, joiden toimeentulo on jo nyt tiukkaa.
Samalla nuotilla puhuu myös SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
– Mielenilmauksiin osallistuvien suuri määrä kertoo siitä, että elintarvikealan työntekijät eivät hyväksy maan hallituksen pakkotoimia, yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja ja viedä työmarkkinajärjestöiltä vapaa sopimusoikeus, Kuntonen sanoo.
Selinin mukaan leikkaukset eivät paranna työllisyyttä ja kansantaloutta, vaan ainoastaan lisäävät ihmisten ahdinkoa.
– Toivottavasti hallitus ja pääministeri Sipilä ymmärtävät työntekijöiden suuttumuksen ja peruvat esityksensä, Selin vaatii.
Tilanteeseen on hänen mielestään löydettävä jokin ratkaisu ennemmin tai myöhemmin. Hän odottaa hallituksen tukevan ratkaisun etsimistä.
– Hallituksen tulisi kunnioittaa työmarkkinajärjestöjen sopimusvapautta, eikä vaikeuttaa sitä. Sopimusosapuolten tehtävänä on etsiä ne keinot, joilla tilanne ratkaistaan. Hallituksen esittämät yksittäiset heitot toimenpiteistä vain haittaavat sopimista. Nyt on pystyttävä katsomaan temppujen yli suurempia kokonaisuuksia, esittää Selin.